paracensus Creative Commons License 1999.12.18 0 0 328
Ide másolok egy indítványt G. Nagy Iliánné dr. Maczó Ágnes tollából.

Képviselői önálló indítvány! (H/2637.)

Országgyűlési határozati javaslat

a Szent Korona és drágaságai őrzéséről és gondviseléséről

Az ország- és államalapító Szent István koronájának és a hozzátartozó drágaságoknak őrzésére a magyar nemzet évszázadokon át féltő gondosságot fordított.
E gondoskodás folyományaképpen az Országgyűlés az értéktárgyak intézményes elhelyezésére és őrzésére a következő országgyűlési határozatot hozta:

1.§ A magyar Szent Koronát és a hozzátartozó drágaságokat - a királyi jogart, az országalmát, a koronázási palástot és a koronázási kardot - (országos ékességek) a magyar Országgyűlés épületében az erre a célra rendelt páncélkamrában (Országház, 1055. Budapest Kossuth Lajos tér 1-3.sz.) kell elhelyezni.

2.§ A koronázási és hozzátartozó drágaságok őrzéséről az államfő által kijelölt hat magyar állampolgárságú, magyarországi lakos közül az Országgyűlés részéről kiválasztott két koronaőr állandó őrszolgálattal gondoskodik.

3.§ Az országos ékességek (1.§) őrzésének, a koronaőrök feladatainak és azok ellátásának, az említett ékességek őrzési helyükről való kivitelének, a páncélkamra felnyitásának, a koronának a vaspántozott koronaládából történő kiemelésének szabályozásáról a Kormány rendeleti úton intézkedik.

4.§ Jelen határozat a kihirdetéstől számított 15. napon lép hatályba.

Budapest, 1996. június 5.

Dr. K. Csontos Miklós G.Nagyné dr. Maczó Ágnes

Az INDOKOLÁS közlésétől most eltekintenék. Csak egy idézet:

"Az 1492. III.tc. külön kiemeli, hogy a koronát az országból semmi fondorlattal kivinni nem szabad."

Akkor tárgysorozatba sem vették :-((
Azt hittem, ezzel megúsztuk. De ha vinni köll, akkor vinni köll!