Eolomea21 Creative Commons License 2021.11.02 -1 4 6065

Az idezet - angol nyelvu - cikk meg lelkesebben beszel a filmsorozatrol.

 

Egyebkent, ahogy a cikkben is, altalaban Villa ezredes egy mellozott alak - akivel maga a sorozat is cudarul bant el az utolso epizodban.

 

Szamomra Villa talan a legszimpatikusabb - es meg egyszer: midnenkeppen a legmeltatlanabbul mellozott - figura az orion-ban. Gyorsan hozataszem: nem az Orion szemelyzete [valamint Lydia es Wamsler] utan, hanem mellett; az urjaroros vonalat tekintve termeszetesen ok a kedvenceim - de az Orion utopikus vilagat tekintve viszont Villa. (Az Orionban ugyanis - a cikkekben is osszehasonlito szerepet betolto Star Trekk-el ellentetben - nagyjabol fele-fele aranyban folrdulnak elo a vilagurben ill. a Foldon jatszodo jelenetek.)

 

Az en szememben az ezredes kepviseli azta fajta intelligenciat es jozansagot, amit elvarnank egy fejlett, jol mukodo, bekes vilagtol. De Villa nem csak bolcs, hanem jo ember is - teszem azt ket izben is o menti meg (a diplomatikus jozansagaval) az Orion legenyseget - amiert hoseintol meg egy fokhegyrol odavetett koszonetet sem kap. (Amikor felduhodott es ugrasra kesz Atan megtudja, hogy az MZ4 - vele es Hasszoval egyetemben - csak azert nem lett megsemmisitve, mert azt Villa leallitotta, mindossze morogva visszalep...)

 

Ikonikus jelenet az, amikor a kepernyo ket szelen a felprofilbol latszo Wamsler es Villa majd egymas kepebe maszik, ugy vitatkozik; termeszetesen mi Wamslernek drukkolunk - de ha belegondolunk, ez inkabb erzelmi, mint ertelmi vonalon tortenik: Villanak ugyanis ugyanolyan megalapozttak az ervei, csak eppen egy masik vonalon.

 

A sorozatban tehat Villa Wamsler Nemezisenek tunik - es valoban az... de nem ugy, ahogy az a felszinen latszik. Mindket felre, csakugy mint az agy ket feltekejere - szukseg van: Wamsler erzelemdus lojalitasara ugyanugy, mint Villa higgadt, okos elorelatasara. Vagyis szamomra a ket ellentetes alkat a [gorogok altal kidolgozott] dialektika "elo" megtestesitoi a sorozatban.

Előzmény: Motyo:1999 (6064)