Nem tudom, hogy miért lenne az baj, ha a vasutasok megkapnák az inflációval egyenértékű béremelést?
Nem lehet azért összehasonlítani egy kocsirendező és egy banki alkalmazott munkáját, és ki keres többet, és kinek van szabad hétvégéje, éjszakája ?
Vagy a mellékvonalakon a váltók tisztítását kiadják a forgalmi szolgálattevőknek, a váltótisztító munkakörön megtakarított bért pedig jutalomként szétosztják. Egy munkanélkülivel több, és hasznos megtakarítás nincs, mert nem a szolgáltatási színvonal emelésére költik a pénzt.
---"Hanem a kocsik tisztítását, tisztítva és fűtve közlekedtetését, az utaskiszolgálás javítását." "nem milliárdokba, csak egy kis odafigyelésbe kerülnek"
Egyetértek. Tudod, ehhez valamit dolgozni is kéne... azt meg elfelejtettünk valahogy... ---
Hát nem tudom, hogy elfelejtettünk-e, vagy a kedvünket vették el ?
Én azért hétvégeken amikor egyedül vagyok szolgálatban, összesöpröm a szemetet, és ha sár van felmosom a váróhelyiséget az állomáson, legalább este, amikor hosszabb vonatmentes idő van...
Sajnos itt van a kedv elvételére is egy példa: 19.-étől nem közlekedik a 35745/35744. sz vonat.
Mivel a vonatszemélyzet vezénylését nem lehet megoldani, így 6 órával több munkabért kell kifizetni, ebből a pénzből pedig a vonat is közlekedhetne...
Egyébként nem volt kihasználatlan ez a vonat, hétköznap a tanulók jártak haza Jászapátiról, hétvégén is sokan mentek vele, főleg vasárnap, akik messzebb utaznak nem kellett pl Jászladányból 9.37-kor elindulni, elég volt 12.30-kor. Ha pedig egy kicsit spórolni akartak volna akkor közlekedhetett volna a Bz szólóban is. A zsúfoltság sem jó, de jobb, mint 2,5 órát várakozni az állomáson iskola után...
És akkor ne veszítse el a kedvét az egésztől a dolgozó akivel a vezetői ezt csinálják, sőt fogadja el hogy ő a hülye, mert megszüntették a vonatot, vagy elb...ták a csatlakozást.
--- "Pl rendszeresen hosszú sorok vannak a Keletiben, mivel csak 3 pénztár üzemel. "
Tudom ez rossz, de ha már így alakul: a jegy elővételben is megvehető. Miért nem élünk vele? Hiszen az említett dugók többsége jellegzetesen a péntek délutáni őrülethez kapcsolódik. Tehát már úgy is tudjuk akár egy nappal előtte, hogy utazás lesz a dologból. Ha már a MÁV így áll hozzá, ahogy írod, segítsünk magunkon egy picit. Jómagam, PSzlőrinci lévén mindig elővételben, a Kőbánya-Kispesten veszek jegyet. Sosem állok két percnél többet sorba.---
Szerintem a MÁV hozzáállásán kellene változtatni, mert én is tapasztalom, hogy a Budapestre utazók azért váltanak menettérti jegyet, mert el akarják kerülni a budapesti sorbanállást. Van aki nem tudja pontosan mikor utazik vissza, így visszaútra 120 km-es jegyet kér 100 km-es helyett, így 1 hónapon belül bármelyik napon felhasználhatja. Szerintemazt kellene biztosítani, hogy 5 percnél többet a csúcs idején se kelljen sorban állni. Lenne erre is sokféle módszer...
--- "állomásokon a munkáltató (állomásfőnök) határozná meg a dolgozók bérét" Ha f***fejkedik az állomásfőnök, nem lehetne szidni a felmenőjét, de még tanácsot se lehetne adni neki, mert akkor felkopika dolgozó álla... szép kis demokrácia, mondhatom. Szóval, hogy is váltottunk itt mi rendszert?--
Erre van egyébként most is példa, mivel a segélyek szétosztása az állomások hatáskörébe tarozik. Gondolhatod általában kik kapják :-)
--- "Ez a személyforgalom szüneteltetését jelentheti, mivel, az áruforgalom megmaradása esetén a pályafelszámolásra nem kell költeni... "
Ez is szép kis neszesemmifogdmegjól: hol van mondjuk a Putnok-Szilvásvárad vonalon áruforgalom...??? A pályafelszámolásra költeni nemigen kell, felszedi a síneket a jónép!!!---
Vagy a rossznép.:-)
Egyébként ez a vonal ki van zárva az átmeneti áruforgalom alól, tehát átmenetben nem lehet rajta áruforgalom abban a térségben pedig csak talán a fakitermelés jelentős, meg a cementgyártás, bár régen voltam már arra és ha jól tudom a cementgyárat is megszüntették, vagy megszüntetik(?)
Ilyen vonal a Karcag-Tiszafüred közötti is. Így ha valaki felad egy kocsit Karcagról Tiszafüredre akkor 131 km távolság alapján fizet fuvardíjat. Ha valaki személyvonattal utazik erre, 50 km-es jegyet kell váltania, mert a közvetlen távolság 45 km. Csoda ha közúton visznek mindent...
Kozma Kálmán
http://kweb.ini.hu/