Jehosua Nazir Creative Commons License 2021.10.30 0 1 12

"inkább a totál ostobaság azt feltételezni, hogy nincs köze."

 

Nem, az az ostobaság, ha nem vesszük észre, hogy az ókori Kína egy más ideológia mentén volt regionális nagyhatalom és most egy teljesen más ideológia örve alatt akar világhatalom lenni.

Ezért a kérdésem, hogy nem lehet ezt észrevenni, illetve történelmi tanulmányainkból felismerni.

 

"mármint mi van? most magadnak mondtál ellent? vagy milyen ideológia?"

 

Tényleg fogalmatlan vagy. Nyilvánvalóan az ókori kínai császárokat a kínai univerzalizmus/konfucianizmus, a mostani KKP vezetőket pedig a kommunizmus (neomarximus stb.) vezérelte/vezérli.

 

Az még egyáltalán nem politizálás, ha megállapítjuk, hogy az elmúlt 20 évben a kínai attitűd és kulturális kommunikáció helyenként azt akarta velünk elhitetni, hogy a kínai kultúra valami egészen magasztosan felsőbbrendű, ahogy képes volt még az ókorban is megépíteni a Nagy Falat és jó néhány korai találmánnyal megmutatni a szellemi fölényét.

Azért aki ennek bedől, annak fogalma sincsen egyrészt arról, mire volt elég ez a fölény annak idején, másrészt arról sincsen fogalma, hogy a mi civilizációnk, az euro-atlanti milyen alapokból indult és milyen fontos célokat valósított meg. Ebből Afrika, Amerika és Ázsia ilyen fokú gyarmatosítása nem volt eredeti cél, ez már a kapzsiság és az élősködés szomorú példázatává vált.

 

"nem azért nem nevelte ki az évezredek alatt a nyugatihoz hasonló technikai vívmányokat, mert hülyék voltak, hiszen látjuk, hogy más téren mekkorákat alkottak, hanem azért, mert teljesen máshol volt a hangsúly. kína nagyságát igazolja, hogy képes volt pár évtized alatt felzárkózni és meg is haladni a nyugatiakat még a nyugati gondolkodás terén is"

 

Látom, téged is alaposan megdolgoztak fejben. Így nincsen miről beszélni.

Én úgy is védem az európai/euro-atlanti (hiszen az USA/Kanada lakosságának nagyobbik része még mindig az ősi európai kultúra letéteményese: európai/arab/zsidó örökségű europid/semita, csak kisebbik részben fekete/negrid, sárga/mongolid ill. indiai érdekeket, hogy nem dőlök be ennek az agymosásnak és nem gondolom, hogy az ilyen rafinált kulturális csapdákba érdemes volna belesétálnunk.

 

A kínai kultúra nagyon más, mint az euroatlanti, bár kétségkívül eredetileg az európai alapjai ebből fejlődtek ki, ahogy ez első fehér emberek is a legfejlettebb kínai/sárga emberekből, bár ennek már idestova 12.000 éve... 

 

"ellenben a nyugat szinte semmit nem tanult Kínától, amit én szánalmasnak tartok. vagy azt kérdezem tanult-e valamit, és mit, ha igen"

 

Mit kellett volna tanulni? A nyugati kultúra és főbb vallások már régen meghaladták a kínai alapelveket és a legfejlettebb országokban technikailag is lekörözték Kínát már a késő középkorra, azóta pedig csak egyre nőtt a különbség.

 

Egyet nem ért senki sem igazán: a mostani mély euro-atlanti kulturális és eszmei válság nem azért van, mert más kultúrákkal nem sikerült jó viszonyt kiépíteni vagy kevésbé vagyunk képesek versenyképesen reagálni a mostani kihívásokra, hanem azért, mert az ősi euro-atlanti alapelveket vetjük el most és valami hipermodern, gépiesített, virtual reality-be belebolondult "szép új világot" (ld. Aldous Huxley) építünk.

Lásd a Facebook tegnapelőtt bejelentett Meta VR internetes világa és az egész efféle "fejlődés". A technika rabszolgáivá válunk, ahelyett, hogy csak arra használnánk, amikor megkönnyíti a dolgunkat, lerövidíti a kalkulációk sebességét és kisegít olyan dolgokban, amiket az emberi elménél gyorsabban és tévedhetetlenül képes akárhányszor megismételni.

 

Végső soron ezt akarják a kínaiak és a japánok is, egyfajta olyan virtuális realityt létrehozni, ahol aztán egy adott politikai erő/hatalom képes lehet az egész lakosságot a Hálózaton keresztül terrorizálni, megfigyelni és gúzsba kötni. Tényleg 1984-et akarunk?

 

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy az euro-atlanti kultúra valami felsőbbrendű valami, de összességében tényszerűen is igazolható, hogy a legfejlettebb kultúra, mivel a legtöbb kulturális ösztönzést adta más kultúráknak is és igen sokféle kulturális produktumot volt képes előállítani.

Legfejlettebb =/= legfelsőbbrendűbb

Előzmény: a drága bárány (5)