Jehosua Nazir Creative Commons License 2021.10.30 0 1 11

Mindig azok a hatalmak buktak a legnagyobbat, amik a legdominánsabbnak tűntek egy időben, egy adott történelmi kulcspillanatban: Arany Horda, Timur Lenk birodalma és végül a brit gyarmatbirodalom.

Most sem lesz ez másként, egyszerűen ezek a birodalmak mindig a komplett lerablásra épülnek, de sosem képesek civilizatorikusan nagyot alkotni, hiszen valójában elpazarolják a rablott/összekapart javakat/pénzt és nem építenek belőle a lerablott területek számára, nincs igazi visszaforgatás.

 

"ez az összeomlás nem a kicsi kínaiak miatt van, ahogy anno a szocializmus sem a nyugattal folytatott hidegháború miatt omlott össze. Ahogy ott is, itt is a saját strukturális és fõleg kulturális problémáink a hanyatlás oka."

 

Ebben igazad van, de ez elsősorban az USA-t fenyegeti, Európa ill. azon belül az EU vagyis még inkább az EFTA és Svájc (tehát Nagy-Britannia már nem, ők is erősen leszakadnak) még valahogyan ki tudja védeni a hanyatlást (ill. még itt is a balkáni államok: Románia, Bulgária, Horvátország és Mo. is egyre jobban leszakadnak a nyugati államoktól, de keleti versenytársaiktól: balti államok, Szlovénia, Csehország, Szlovákia is).

 

 

Előzmény: midnight coder (4)