msek Creative Commons License 2021.10.29 0 0 36481

Kedves Ágnes, olvasom a neten a hasznos tanácsokat, hogyan kell teleltetni a Dipladeniat, véletlenül sem hasonlít arra, ahogyan nekem bevált. Tapasztalatom szerint ez sok más növény esetében is így van, szóval vagy sok tücsök-bogár van az internetes köztudatban (ez biztosan igaz), és/vagy egyáltalán nem annyira nehéz teleltetni, mint írják, csak mindenkinek meg kell találnia, a saját lehetőségei között mi a megoldás.

Nekem a Dipladenia esetében a fűtetlen - de biztosan fagymentes - garázs, kevés szórt fénnyel, két hetenkénti locsolással az évek óta bevált gyakorlat. Az biztos, hogy tavaszra eléggé viharvert a növény, amint stabilan fagymentesek az éjjelek, kirakom először esőtől, naptól védettebb helyre, majd egy-két hét múlva már mehet a napra. Közben alaposan visszavágom, tápozom, egyszer az évek során át is ültettem.

Szerintem próbáld meg az újabb helyen is, és látni fogod, melyik válik be. Ha tavasszal nehezen indul meg (nekem ilyen volt az első teleltetés után, októberre hozott bimbókat), adj neki némi segítséget határozottabb tápozással. A növénygyárakban a 24 órás megvilágítás és intenzív tápozás az, amivel elérik azt a virágzó állapotot, amire rácsodálkozunk a kertészetben. Csoda, ha túlélik, és egy teleltetés után még magukhoz térnek. Kíméletesen viszont biztosan szükséges tápozni, hiszen ez a klíma mégsem olyan, mint a saját élőhelyén. :)

Előzmény: szentimrei.agnes (36480)