szia Atis,
Én is azt gondolom, 3 fázisú hálózatban nem adhatod össze 1 fázis (L3) kiesése esetén az L1 + L2 áramait a nullvezetőre nézve "hagyományos" módon (a cos fí miatt).
Teljesítményre viszont igaz, tehát az összteljesítmény megegyezik az egyes ágak terheléseinek összegével: Pszum = P(L1) + P(L2)
3F 16 A esetén - szerintem - a max áram a nullvezetőn 16A lehet - ekkor két fázison nincs terhelés, tehát valójában csak 1 fázisú hálózatról beszélünk - míg a másik véglet a 0A a 3F fázisainak azonos terhelése esetén. A nullvezető árama a gyakorlatban folyamatosan a kettő érték között mozog (0 - 16 A).
Ha mondjuk bekötsz egy 3F (3x16A) rendszert, ahol a nullvezetőn bármikor megjelenhet a 2 fázis áramának összege (16 + 16 = 32 A) akkor valszeg a 3 fázisú kábeleket sem azonos keresztmetszetben gyártanák (4x1,5, 4 x 2,5 stb) hanem erre az esetre felkészülve (1 fázis off) a nullvezető keresztmetszete valami bazi vastag vezeték lenne a dupla áram lehetősége miatt).
Szerintem két fázis esetén (L1 10A, L2 10A, L3 0A) a nullvezető áramának értéke ott lesz a felső harmadban - 6 felett 10 alatt - de a 10-t biztosan nem fogja elérni.