lxt Creative Commons License 2021.10.24 0 0 704

Még nem tudjuk miért van szükség ekkora univerzumra; ami tiszta agyrém, pláne hogy (szerintünk) még tágul is – de kérdem én: minek? Bár nekem gyanús, hogy nem a tér tágul, hanem az idő (mármint a 4. dimenzió) lassul… vagy gyorsul – ezt most nem tudom kiszámolni.

Meg különben is! A folyamatosan gyorsulva táguló térben haladó űrhajó (vég)sebessége hogyan is lehetne (abszolút) állandó, ha a tér tágulásának sebességével együtt növekszik a leküzdött távolság? Vagy nem?

Amennyiben a tér tágulásának sebessége (állítólag) jóval meghaladja a fénysebességet, akkor meg miről beszélünk? Na ugye, hogy az idő változik.

Ami pedig az űrhajók lassulásának problematikáját illeti: célszerű a célobjektum elérését megelőzően időben csökkenteni azt a taszító erő(hatás)t, ami a haladási sebességet biztosítja (tartja fent) – ami viszont nem lehet független az űrhajó tömegétől (és/vagy térfogatától?), illetve attól a közegtől, amiben el tudja érni a végsebességet biztosító (taszító) erőhatást. De mindegy is, ha az űrhajó lendülete (elért sebessége stb) független volna a negatív gyorsulás egyáltalán lehetséges kritériumaitól – ami ugye megint csak a 4. (rejtett) dimenzió, mármint az idő függvénye. (Mint érdekesség: a 10 tonna önsúlyú, fénysebességgel haladó űrhajó, vagy akárcsak egy szikla, milyen gravitációs hatást gyakorolna a környezetére?)

Amikor a téridő változik, akkor mi változik?:-)