Lipooth Creative Commons License 2021.10.20 -2 1 83993

Nem érted.

 

Hiába néz ki tisztességesen, és LÁTSZÓLAG nincs vele probléma, amikor műszaki értelemben elérte élettartama végét. Ezen lehet segíteni felújítással, vagy ha erre nincs szándék, akkor selejtezéssel.

Egy hatósági ellenőrzés, vagy baleset esetén rögtön azt fogják vizsgálni műszaki oldalról, hogy mikor milyen karbantartást kapott meg. Ha valamelyik túlment a hivatalos ciklusidőn, akkor bukta van, pláne ha a túlüzemeltetett alkatrész hibája miatt következett be a baleset.
Pénzügy oldalról ott a logika, hogy egy idősebb gépnek általában sokkal kevesebb a könyv szerinti értéke, ami az utolsó felújítást követően is csak csökken. Tehát kevesebbet is érhet, mint egy fiatalabb, de mondjuk főműhelyre érett gép. Gondolom ismerős a "nullára futott" kifejezés, ez műszaki és pénzügyi értelemben is valós fogalom.

Az M2 kontra M3 esetében pedig az volt a fő indok, hogy az M2-re jöttek az Alstomok, M3-ra átvezényelni pedig nem lett volna értelme egyrészt a főműhelyre érettségük, másrészt az AVR hiánya miatt, A 4 db viszonylag friss főműhelyes 81-es vonat mégis átkerült, de nem lettek AVR-re alkalmasak. Volt is ebből elég gond.

Előzmény: Ep128 (83992)