LvT Creative Commons License 2021.10.15 0 0 15105

Tisztelt mhdg!

 

A magyar családnevek végén az -i (vagy régi helyesírással az -y) a származási helyet jelző képző, mint pl. a franciában az -ois a Balzatois végén. A magyarban a származási helyre utaló lakosnév (= francia gentilé) ugyanilyen formában lesz családnév is, míg a franciában ehelyett általában de (du) prepozíciós szerkezet áll, vö. Balzatois mellett De Balzac. (A franciával ellentétben a magyar -i ~ -y végződés az egyetlen ilyen képző, és nem okoz a tő végén bonyolult hangváltozásokat.)

 

A fentiek miatt a Kalatay családnév esetén kell tudnunk találni egy Kalata vagy Kalató nevű helynevet (földrajzi nevet), amelyre a családnév utal. Könnyű helyzetünk lenne, ha a nevet Erdélyben találtuk volna meg, mert ott van a Kalota folyó (avagy patak), amelynek a partján fekszik Nagykalota (régen csak Kalota, románul Călata) és Kalota (románul: Călățea) falu, és azt vélhetnénk, hogy innen költöztek az ősök magyar közegbe, ahol a Kalotai (Kalotay) nevet kapták, amely idővel hangtani hasonulással Kalatai (írva: Kalatay) alakúvá vált. Ebben az esetben az is elképzelhető lenne, hogy az új környezet néha képző nélküli Kalota ~ Kalata alakban írta a nevet, így -i ~ -y-vel és anélkül állaó kettős alakok keletkeznek (ez ritka eset, de nem példa nélküli).

 

Az Ófalu, ahol a kérdezett Kalatay név előfordul, azonban nem Erdélyben, hanem a Felföldön, Szepességben van, ma magyarul Szepesófalu, szlovákul Spišská Stará Ves a neve. Ha megnézzük az 1715. évi összeírás ottani névjegyzékét, akkor csupa szláv családnevet találunk. A Kalata név tehát nem lehet Erdélyből elszármazott képzőtlen magyar lakosnév, hanem egy hasonló hangzású szláv vezetéknévről van szó, amely a mai Szlovákiában szlovákos Kalata ~ Kaľata és csehes-lengyeles Kaleta formában adatolható (esetleg ide vonható az orrhangú ę-vel ejtett archaikus lengyel Kalęta név is). Szláv alapon azonban a név végi -i (-y) nem magyarázható, mert ez teljesen magyar dolog. A magyar oldalról történő magyarázathoz pedig a szláv környezet sem illeszthető, valamint ekkor az alapnak földrajzi névnek kellene lennie, nem pedig vezetéknévnek.

 

A felföldi Kalatay név tehát nyelvészeti eszközökkel nem magyarázható a Kalata névből.

 

Azonban a XIX. sz.-tól a nemzetépítés (nacionalizmus) szempontjából fontos lesz, hogy egy családnév magyarosan hangzik-e vagy sem, és aki magyar közegben akart karriert építeni, az sok esetben nevet változtatott vagy átalakította a nevét. Ilyen volt pl. Ruzicskay György festőművész, aki Ruzicska Györgyként született szlovák családban, de hogy a két világháború közti közegben jobban tudjon érvényesülni, egy szervetlen -y képzővel kiegészítette a családnevét. A Ruzicska hangzásra egyértelműen szlovák név, a Ruzicskay azonban már magyaros.

 

A kérdezett eset azonban a XVIII. sz. elejéről való, amikor a modern nemzet fogalma még nem létezett Magyarországon, ezért nem volt kényszer az ilyen névmagyarosításra. Régebben volt itt egy vita arról, hogy a Noszkay családnév kialakulhatott-e a Noszka vezetéknévből. Akkor egyértelműen kétkedő voltam szintén időrendi okok és a szociológiai háttér miatt. De talán Kalatay Ferenc püspök esetén az őt egyházi tisztviselőként befogadó magyar közeg automatikus (és önkéntelen) korrekciója, névrontása átalakíthatta az eredeti Kalata nevet a magyar fülnek megszokottabbnak hangzó Kalatay formára. Ebben a korban az emberek sem „óvták” annyira a vezetéknevüket mint ma, az változékonyabb volt, így az érdekelt akár el is fogadhatta ezt az új formát (ha nem arról van szó, hogy utólag, romlott írásmódú dokumentumok alapján neveztük őt át).

 

 ---------

 

Az erdélyi Kalota folyónév szláv eredetű, és a magyar Sáros víznév megfelelője, mert az ősszláv kalъ ’szenny, iszap, üledék’ szóból ered. A cseh-lengyel Kaleta családnevet egy archaikus török eredetű szláv kaleta ’erszény, pénzeszacskó’ szóból eredeztetik. De ha idevesszük a régi lengyel Kalęta vezetéknevet, akkor az eredet inkább szintén szláv kalъ ’szenny, iszap, üledék’ szóra megy vissza szláv -ęta kicsinyítő képzővel. (Ekkor a lengyel Kaleta cseh jövevényforma lenne.) A szlovák Kaľata (Kalata) névlak inkább ez utóbbi mellett bizonyít.

Előzmény: mhdg (15103)