RobuR Creative Commons License 1999.12.09 0 0 940
Sasanz!

Szoval Moron az a palya, hogy minden 10 evben kb. egyszer lehet aszu szemeket szuretelni. Legutoljara ez 93-ban volt.
A spatlasernel az aszu szemeket egybe szuretelik a tobbivel (lsd tokaji szamorodni), mig az aszunal csak az ujborhoz teszik hozza. Tokajon az aszut altalaban oborbol (2 eves) keszitik (furmint, harslevelu). A mester azt mondta, hogy ok azert csinaljak ujborbol, mert az a trend a boraszatban mostansag, hogy a leheto legvilagosabb szint probaljak elerni, es ez konnyebben megy az ujborral (ami jelen esetben ezerjo).
Az aszufelesegek edessege (maradek cukor tartalma) a hozzaadott aszuszemek mennyisegetol fugg, mivel az alapbor alapvetoen szaraz. Amint tudjuk, a puttonyszam egy gonci hordo (136l?) borhoz adott egy puttony aszuszemet (kb20kg) jelent(ett). Mostanaban viszont ezt konkretizaltak ugy, hogy egy puttyony az 30g/l cukormennyiseg novekedessel egyenlo (tehat egy 5 puttonyos aszuban 150g/l cukor van!!).
Mivel tehat a szamorodninal meg a kiforras elott teszik hozza az aszuszemeket (es nem is nagy mennyisegben), ott a cukor alkoholla tud alakulni, ezert lehet szaraz. Viszont logikusan az aszu nem lehet szaraz, mivel ott mar a kiforras utan kerul bele az cukros aszuszem.
Az aszuval persze lehet trukkozni, hogy belenyomnak repacukrot aztan egybol 2-t ugrik a puttonyszam, de a profik ezt nem engedhetik meg maguknak.
Na csa!

Ja es yoo borozast mindenkinek, remelem lesz beszamolo!!

Előzmény: sasanz (923)