attipal Creative Commons License 2021.09.29 0 0 3783

Köszönöm szépen a részletes választ.

Az írásom, szóhasználatom alapján valóban úgy tűnhet, hogy keverem a fogalmakat, de a mi kerítésünknél sajnos elmondható, hogy az alap=lábazat.

Ez egy olyan öreg betonkerítés, aminek az alapját egyben öntötték ki a lábazatával. /Gondolom, az alap helyének kiásása után előbb bele állították az előregyártott betonpilléreket, majd a kerítés vonalának teljes hosszában készítettek fölé egy deszkazsaluzatot, ami a talajszint fölött 50 cm magas, majd az egészet feltöltötték betonnal. Tehát az egész kerítés gyakorlatilag egy egyben kiöntött betonszerkezet, amit csak a pillérek tagolnak. Az alap és a lábazat egyben van, nincs közöttük szigetelés. A lábazati részbe biztosan van vasalás is, mert egy kapuhely kialakításánál meg kellett véssük, és akkor előkerültek a vasak. Úgy rémlik, hogy nem a ma elterjedt kör keresztmetszetű vas van benne, hanem valamilyen négyszög keresztmetszetű./

 

1., Nem zavarna, ha nem lenne teljesen sima a fedlapok felülete, amúgy is eredetileg valamilyen rusztikus megoldásban gondolkodtunk. Ha nem lenne nyakunkon az október, akkor nagy valószínűséggel ezt választanám. Gyakran dolgozok fával (hobbi) és vannak anyagaim a zsaluformákhoz. Egyedül a vibrálás megoldása tűnik problémásnak, de gondolom egy házilag összeállított kisebb rázóasztal is elég lehet.

 

2., Sejtettem, hogy az XPS nem jó irány. Csak azért merült fel, mert amikor az interneten nézegettem a fedlap árakat a Google feldobott olyan oldalakat, akik gyártóként XPS-ből készített kész, kérgesített, már csak színezést igénylő fedlapokat árulnak.

 

3., Téglakő, ami gyakorlatilag egy tégla formájú (24x12cm), gyártónként eltérően 4-8 cm vastag betontermék. Én olyan 4-5 cm vastag darabokat választanék és a hosszú oldalukkal egymásmellé illesztve, lapjukkal lefelé tenném őket a lábazatra. Ezzel kapcsolatban szeretnélek még kérdezni.

- Milyen széles fugahelyet kell kihagyni közöttük?

- Fagyálló flexibilis csemperagasztóval kell ezeket rakni vagy van jobb, direkt ilyen helyre kifejlesztett anyag is?

- Ugyanazzal az anyaggal lehet fugázni is, vagy ahhoz más kell?

 

Ha nem lenne friss vakolás a lábazaton, és nem kellene attól tartani, hogy az eső, hólé beszivárog a vakolat és a beton közé, akkor nem gondolkodnék sokat és elhalasztanám a fedlapozást, vagy az érezhetően kedvezőbb bekerülési költségek miatt az 1. utat választanám. De sajnos sürget az idő és a műköves megoldás anyagilag nem bevállalható számunkra.

Előzmény: Pompiere (3779)