attipal Creative Commons License 2021.09.27 0 0 3777

Sziasztok!

Betonkerítés vakolt lábazati részére szeretnék fedlapokat tenni. A készen vásárolható -beton, műkő, kő, agglomerát- fedlapok árát igen húzósnak látom, ezért az alábbi alternatív megoldásokon is gondolkodom.

1., Házilag kevert betonból készíteném, egyedi zsaluzatba öntve. Majd a kész darabokat utólag a kerítésalapra ragasztanám.

2., XPS lapokat ragasztanék a kerítés alapjára, amiket utólag kérgesítenék hálóval erősített alapvakolattal és műgyantás színező vakolattal.

3., Készen vásárolható téglaköveket ragasztanék a meglévő kerítésalapra.

 

Jelenleg a gyors kivitelezhetőség miatt a 3. lehetőség felé hajlok leginkább, de érdekelne a véleményetek.

Téglakő esetén még beépítés előtt vízorrt vágnék a téglakövekbe.

A vakolt kerítés alap (ami beton) tetejére bitumenes vízszigetelő lemezt ragasztanék (gázpörzsölővel rámelegítve, hengerelve). Megakadályozva, hogy a fedőköveken keresztül felülről nedvesség juthasson az alapba és a rajta lévő vakolatba. Jelenleg csak alapvakolat van a betonon, amit később festeni tervezek.

- Milyen anyaggal kell ráragasztani a beton téglaköveket a bitumenes vízszigetelő lemezre (Vilas)Előre is köszönöm, ha szakember válaszol a kérdéseimre, de olyanok válaszának is örülnék, akik hasonló (téglaköves) megoldást választottak a kerítésalapjuk fedésére.?

- Milyen fugatávolsággal célszerű egymásmellé tenni a téglaköveket és milyen anyaggal kell a fugázást megoldani, hogy a fedés vízzáró, fagyálló és időjárásálló (flexibilitás) legyen?