vampywiz17 Creative Commons License 2021.09.21 0 0 42360

Sziasztok!

 

WESTEN Boyler Condens+ 24 (Elektronikailag lenyegeben BAXI Nuvola Duo-Tec+ 24, ha igy valakinek ismerosebb) kazánom van. 

 

Rendszeresen produkálja az alábbi hibajelenséget (az esetek 90%-aban HMV fűtése alatt). 

 

"Buhogo" hangot ad ki a kazan, majd a 78-as hiba kezd villogni rajta. Ezt magatol abbahagyja, egy kicsit keringet, majd ujra gyujtja a lángot és akkor már jó szokott lenni (pár napig)

 

Tavaj a kazános cserélt benne gázszelepet, de az nem segitett (csak legombolt rólam kb 30e forintot....)

 

A 78 -as hiba elv: "minimális gázszelepáram hiba."

 

Itt visszaolvasva ezt találtam (még 2012-ből)

 

"az E78 azt jelenti, hogy túl alacsony a gázszelepet vezérlő feszültség értéke. Ha E79 lenne, az meg túl magas feszültséget jelentene. Ezek már nincsenek benne a felhasználói kézikönyvben, de azért a "szerelő szakinak" illene tudni. Én mindenek előtt az elektronika és a gázszelep közötti vezetéket és csatlakozóit nézném meg. De ellenőrizni kell az ionizációs elektróda pozícióját, működőképességét, vezetékének épségét, EPH-t, hálózati  feszültséget, csatlakozási gáznyomást. Gyanakodni lehet a frisslevegő oldalon füstgáz visszaáramlásra, tehát oxigén és szénmonoxid értéket kell műszerrel mérni a frisslevegő mérőponton. Ha minden mást kizártunk, és a hiba továbbra is fennáll, csak akkor marad az elektronika csere, ez nagyon ritka ennél a Bertelli panelnél, de már előfordult."

 

Most ma volt kint egy  masik szaki, de nem ismerte ezt a hibakodot, azt mondta, a szervizt megkérdi...

 

Nektek van valami ötletetek? A "buhogoast" vajon mi idezheti elő?