Mono SE Creative Commons License 2021.09.20 -5 1 38362

Azt nemtom, kinek mi mennyit ér, amit én vettem, abban mindkét motor papíros, alnicós volt. Ezekről konkrétan ezt írtam Frímennek:

 

"Ebben nem csak a mélyközép, de a magas is alnico mágneses, és tweeternek készült, azaz zártkosaras, nem kell külön légtérbe bagyulálva szerelni.
Ezeknek a középhangja nagyon egyben van, tök egyszerű a váltója is, ezért hangzik egységesnek és természetesnek a hangja. Nincs mély-magas, zene van. Ráadásul az alnico másféle dinamikával szól, kicsit olyan, mintha egy nagyon finom profi kompresszor felhozná a mélyről a finom részleteket, ugyanakkor a legnagyobb csúcsok meg kordában vannak tartva. Mivel ezt a finom "kompressziót" nem elektronika csinálja, hanem a mágneskör sajátossága, nincs fázistolásos katyvasz a hangban."

 

Ez ugyan nem szakszerű hifista sóder, inkább a laikus zenészek találgatása, hogy egy alnico mágneses gitárláda mitől fílingesebb, mint egy ferro mágneses... A gitárosok meg kicsit máshogy gondolnak a kompresszorra, mint a hifisták, de a hallható lényeg ugyanaz: a mikrodinamika áldásos hatása a legfinomabb részletekre, szemben a nagyobb dinamikájú bömböldék fárasztó hatásával. Na mindegy, nem érteni kell, hanem hallgatni;) 

Előzmény: AudiJo (38360)