Törölt nick Creative Commons License 2021.09.17 0 0 53620

Ha az idők végzetéig rajta hagyod, akkor jó lesz, de gondolom ennél gyorsabb töltést akarsz :-)

 

Kicsit megmagyarázva:

 

Az egyszerű, általánosan kapható  bms amit beraktál úgy működik, hogy  rátett akkukat elkezdi tölteni egészen addig, amíg az első akkumulátor el nem éri a felső max feszt, liion esetén z 4.2V környéke. Ekkor a töltést leállítja,  és elkezdi kisütni a legmagasabb feszü cellát 20-50mA környéki árammal egy adott/meghatározott szintre (4.1-4.15V környéke). Amikor ez megtörtént, újra engedélyezi a töltést, és valamelyik cella megint el fogja érni a felső feszt, majd tiltja a töltést, és azt kezdi el visszasütni. És ez így megy egésze addig mindegyik azonos feszen nem lesz, ekkor viszont magának a töltőnek a fesz korlátja fogja leállítani a dolgot a CV (constans voltage) feszültség miatt.

 

Nézükk a lenti felvázolt esetet, és egyszerűsítek is hogy érthető legyen. Most csak a 2-es 1 db feltöltött, és a 4-es két darab lemerültet nézzük meg ebben a konfigban, a többivel ne foglalkozzunk.

 

Beteszed a cellákat, a 2-es 1 db cella eléri a felső 4.2-4.25V-os feszt igen hamar, kb azonnal ha fel van töltve. Töltés azonnal meg is áll, elkezdi ezt a cellát visszasütni mondjuk 4.1-4.15V környékére. Ezt meg is teszi tegyük fel 1 óra alatt, függ a kisütőáramtól és a cella kapacitásától. Engedélyezi újra a töltést, ekkor elkezd az összes cella töltődni, de ugyanez a cella igen hamar újra eléri  a 4.2-4.25V körüli feszt, kb percek alatt, ekkor újra leveszi a töltést, és ezt elkezdi kisütni megint..... Ezt fogja kb 500-1000x megjátszani egy órás ciklusokkal. azaz kb ennyi (500-1000)óra alatt, és kb addigra fel fog töltődni a leggyengébb cella is, egy egy ciklusban 20-50mAh-t beletöltve a cellákba. És ha 2 db cella van párhuzamosan, akkoe ezt meg lehet szorozni kettővel.


Szóval nem megoldás.

 

Azt amit szeretnél nem javaslom, hogy ennyire eltérő állapotú cellákat kössünk sorba, csak nagy szívás lesz a vége és folyamatosan ez lesz. Ami ilyen konfigban tud segíteni az az aktiv balanszer, az egyenletesebben fogja tölteni kisütni. De ez igazából az aze st lenne, hogy egy rossz módszert egy rossz megoldással próbálunk kompenzálni.

 

 

 

 

Előzmény: oregsas (53619)