gyere a papához Creative Commons License 2021.09.06 0 0 1641

Ha egyszer ráveszed magad, hogy tégelyt készíts, milyen anyagból kotyvasztod azt össze? Mert írod, hogy megvannak az anyagaid hozzá. Én úgy láttam (Youtube-on), hogy a fő alkotóeleme a grafit+víz, és ahhoz esetleg hozzákevernek valami hőálló anyagot, samott-port. Ezzel az a gond, hogy grafitport nem csak nehéz beszerezni (ekkora mennyiségben), de kb. arany-árban is van. Tehát a kérdés az, hogy samottal, és mondjuk vízüveggel mennyire lenne hőálló a tégely. Nem mindegy, hogy kibírja-e az 1538 c. fokot, vagy megolvad 1300-nál.  Ez is egy úgynevezett "nem triviális" kérdés, leginkább csak az tudja, aki konkrétan kipróbálta, és persze az, akinek utána elmondta. Mondjuk egy ilyen nagyon közlékeny, és informatív fórumon ugye, mint amilyen ez.

A kvázi-wootz öntésének, úgy vettem észre, az az egyik rákfenéje, hogy tényleg, és teljesen meg kell olvasztani a fémet. Annak homogénnek kell lennie (ott a tégely alján), hogy szennyeződések ne maradjanak benne. Ehhez viszont fel kell fűteni rendesen a kohót, szóval kell hozzá üzemanyag, fújtatás, meg rendes tégely. Sajnálatos, hogy azok a szakik, akik csináltak már ilyet, és itt pihegnek némán a háttérben (a monitorukat lesve), nem osztják meg ezeket a nekik már triviális ismereteket. Ezzel a titkolózással biztosan azokat a középkori kovácsokat utánozzák, akik féltékenyen őrizték a wootz-készítés szakmai  titkait - és szépen sírba is szállt velük. (Persze nem pont ez, és így történt, hanem inkább főleg politikai okokból, megszűnt annak az ércnek a bányászata, vagy exportja.)

 

Az az érdekes ebben a wootz-dologban, hogy ezt, a damaszkolással ("damaszkuszi") ellentétben, még most is övezi egy kis misztika. Ugye, az, hogy eltűnt a technológia, nem tudni pontosan, hogy mi volt, hogyan volt... De ha pontosan nem is tudni, azért nagyjából már tudni lehet. És úgy tűnik, nem is kell hozzá az a dél-indiai érc, hanem meg lehet csinálni másféle vasakból is. Azzal kapcsolatban még egy kis zavar van az erőben, hogy pontosan milyen vasakból, acélokból lehet megcsinálni, és milyenekből nem (pl. nagyon releváns kérdés, hogy mekkora a minimális széntartalma, viszont az már mintha eldőlt volna, hogy nem a vanádium tartalom csinálja a "mintát"), de úgy tűnik, hogy már egészen hasonló mintát lehet előállítani akár közönséges vasból is. De persze van egy csomó trükkje - pont ezeket kutatom, egyelőre elméletben, vagyis nem szeretnék nekiesni mint tót az anyjának, addig, amíg nincs róla valami halvány segédfogalmam, hogy mégis hogyan kellene csinálni. De ez természetes. 

 

Szóval, ha válaszolsz, vagy bárki válaszol: itt leginkább a samottos (grafit nélküli) tégelyek hőállósága érdekelne. Ja meg az, hogy egyáltalán hány fokon, és hogyan kell azokat kiégetni? Mert otthon a teakonyhában (a gáztűzhellyel), azért gondolom az nem megy azon a 250 fokon.

Előzmény: Törölt nick (1639)