szicsu1007 Creative Commons License 2021.09.03 0 0 1556

Anélkül, hogy tudnám a valóságot, látatlanban azt mondanám, hogy a ~ jelzőfény nem a 230V-t figyeli, hanem a trafó szekunder oldalán egyenirányított feszültséget. Ezt egyrészt abból gondolom, hogy egy ilyen tápvonalat minél "későbbi" ponton célszerű ellenőrizni (hiszen ha pl. a trafó hibásodik meg, attól még van 230V a "dobozban", de egyenfeszültség már nincs); másrészt talán "könnyebb" egy elektronikával 15V DC-t figyelni, mint 230 V AC-t - bár kívül a fázisceruza ezt is megoldja:-)).

Azt ugye feltételezhetjük, hogy egyenirányítás után van a körben egy pufferkondi, és ezután jön a sorban egy töltőáramkör, ami az akkut tölti. Ha megszűnik a 230V, ezen a pufferen eleinte gyorsan csökken a feszültség (a töltőáram az akkuba folyik), de amikor a puffer feszültsége lecsökken az akku szintjére, akkor a kondi kisülése lelassul (hacsak nem tettek a kondival párhuzamosan - szándékosan - egy kisütő ellenállást).

Mindez persze csak elmélet a harmadik gimi fizika órájáról. De gondoljunk bele; ha bármi oknál fogva nincs egyenfeszültség a töltő áramkör bemenetén, akkor én minél előbb szeretnék erről információt kapni - hiszen ott járkálok el a kezelő előtt, megszokta a szemem ezt a fénypontot.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1554)