epitkezunk Creative Commons License 2021.08.30 0 0 7118

Sziasztok,

 

Ígérem végig fogom majd olvasni a topicot és belemerülök a kemenceépítésbe, de az még később lesz, viszont most falaznák azt a kis kerti épület, amiben majdan helyet fog kapni a kemence is és ezzel kapcsolatban merült fel egy fontos kérdés a kéménynél.

Az épület magassága miatt kb 5 méteresnek kellene lenni a kéménynek, elméletileg ennek már nem ártana egy külön alap - márpedig az nem készült, úgyhogy az lenne az elképzelés, hogy a falba tennénk a kéményt, azon a vonalon úgyis sávalap lenne alatta. Szóval most felfalaznák az épületet, vele egy lépésben a kéményt is raknák, meg tudnák csinálni a tetőt is normálisan (nem kellene utólag kivágni a kémény miatt) és majd jövőre foglalkozunk a kemence kérdéssel, hogy mekkora legyen-milyen legyen stb-stb, egyedül a füst elvezetési helyünk lenne kötött, tehát hátsó kivezetésűnek kellene lennie.

 

Mindezek után leegyszerűsítve a kérdés csak az, hogy működhet-e ez így, hogy pl egy egyszerű Leier kéményt felrakatok, hogy haladjon az ügy és a kerti épület falazása, aztán vélhetően nem leszek túlságosan megkötve majd később a kemenceépítéssel?

Vagy ne kapkodjak, hagyjam a kéményt, mert meg fogom szívni, hogy előre kijelöltem a kémény helyét és előre úgysem fogjuk tudni jól belőni, hogy hová essen a füstcső csatlakozó és a többi, amiről még nincs is fogalmam?

Viszont ha most nem rakatom fel a kéményt, akkor később a falban már nem tud lenni, így megfelelő erős alapra később már nem tudom helyezni. (15cm vasalt alaplemez van, ami a kemence önsúlyának elég kellene, hogy legyen, de egy 5m-es nehéz kéménynek már necces..)

Szerintetek?