And67 Creative Commons License 1999.12.02 0 0 52
Kedves Csokis2!

Ne örülj, nem lesz itt még Kánaán.
2000-ben 110 milliárdot szánnak lakástámogatásra a költségvetésből, tehát érdemben nem többet, mint az idén. Ennek is jelentős része a korábbról származó kötelezettségek, mint például az eddig folyósított hitelek kamattámogatása.
Ami mindenki számára elérhető lesz, az egy mindössze 3%-os kamattámogatás, ez a szemkiszúrás kategóriájába se fér bele.
Nagycsaládosok, illetve 35 év alatti, tehát fiatal házasok maximum 8 milliós kölcsönt vehetnek fel komolyabb kamattámogatással, aminek hatására az adós által fizetendő kamat valóban 8-9% körül alakulhat. De mindez továbbra is csak az új lakások esetén lesz érvényes a hírek szerint. Persze a gond az, hogy a fiatal házasok, illetve a sokgyermekesek általában nem képesek 8 milliós hitelt felvenni még alacsony kamatra se. Ez a rész azért jelenthet előrelépést, miként azúgynevezett fél-szoc-pol is, ami azt jelenti, hogy az új lakás esetében járó szoc-pol felét meg lehet kapni lakásbővítésre, illetve komfortnövelésre.

Összefoglalva: a kormány igyekszik betartani a választási ígéretét, de már látja, hogy nincs rá pénze, anélkül pedig nem megy. Per pillanat félmegoldások születnek, amiket persze zseniális újításként mutatnak be, és olyan fellendülést jósolnak, hogy ha annak csak egy töredéke is bejön, csak pár hónapig lesz elég az a 110 milliárd Ft. Szerintük az új építések száma évi 20 ezerről 40 ezerre nő, a lakáshitelállomány pedig 100 milliárdról 1500-ra. Ezektől az intézkedésektől?! Ugyan már!

Előzmény: Csokis2 (50)