macskamedve85 Creative Commons License 2021.08.25 0 1 3327

Üdv!

 

Ez ügyben én is keresgéltem anno. Csurgónál van a nyomóskút, Hármaskút környékén ha jól emlékszem vízmű van, tehát ott nem hozzáférhető szabadon a víz, gondolom onnan vannak ellátva ott a házak. Ami közvetlen mellette van jelölve, asszem az a Sövény-kút azt egyszer megkerestem, de az gyakorlatilag csak egy nedves mélyedés volt. Az Ilus-kutat is megkerestem, a régi forrás táblát megtaláltam, meg a régi kút foglaló kövezetéből és megvolt pár darab, de teljesen fel van töltődve földdel, valamint egy BNPI munkatársat is kérdeztem erről, azt mondta, hogy soha nem látta még működni - mondjuk ez egybe is vág azzal, hogy már ha jól emlékszem a 30-as évekbeli kalauz is időszakos/kiszáradtként hivatkozik rá, csak mint tájékozódási pont szerepelt.

A Gerennavár felé eső Szána-forrást (Szána-völgy felső vége) is felkerestem egyszer - akkor látszott, hogy van víz szivárgás a földből, nem nem foglalt forrás volt. A délnyugati oldalon a Sándor-hegy alatt van viszonylag magasan (ha jól emlékszem 790 m magasságban) a Sándor-kút, ami létezik, és merítős vasajtós kút. Én akkor nem ittam belőle, de volt benne víz.

Amit még talán a fennsíkhoz közelinek számolhatunk éa 700 m körüli magasságban van az a Disznós-kút a Bélkő alatt, ami időszakos/kiszáradtnak van jelölve térképen. Ha jól emlékszem mikor novemberben voltam ott, akkor épp jött belőle víz, de bozótosban van, és nincs foglalva, viszont ottjártamkor néhány kővel kicsit kibéleltem a kimenetét. Valószínűleg alapesetben nem ad vizet.

A Feketesár érdekes, ennek is kicsit utánanéztem anno. A régi 1885, 1910-es katonai térképen a feketesári erdészháznál (ami akkor még uradalmi tulajdon volt) jelölve volt egy gémes kút, amiből az következne, hogy volt ott valami ásott kút, de hogy pontosan hol, azt nem tudom. Plusz egy régi 1900-as évek eleji vadász leírásban említették, hogy volt azon a részen valami vizes rész, ami miatt Feketesár lett a neve, de nem hiszem, hogy iható forrásról lett volna szó.

Őrkő-ház eredetileg vadászház volt, 1930-ban kapták meg a turisták. Víz nem volt a közelében, csak a Sándor-kút, vagy lentebb a Peskő-forrás jöhetett szóba. Erre vonatkozóan találtam a Turisták Lapjában a következőt:" Legújabban fent a magasban, az Őrkö és Hegyeskő között is épült egy csinos kis vadászház, de ez a vadászat bérlőjéé s turisták számára zárva; vize sincs a közelben."

 

Nagyjából ennyi amit én kiderítettem ezzel kapcsolatban régebben.

 

 

Előzmény: bükkis (3321)