NaNe Creative Commons License 1999.12.01 0 0 69
Ezt kapjátok el !

Népszabadság :

"A BKV olcsón kapja a villamos energiát

--------------------------------------------------------------------------------

A júliusi áramtarifa-változáskor a Budapesti Elektromos Művek (Elmü) Rt. mindkét fél számára előnyös és korrekt szerződést kötött a BKV-val. Olyan egyedi megállapodást, ami az általánosan alkalmazott díjtételeinél jóval kedvezőbb áron biztosítja a közlekedési vállalat számára a villamos energiát – tudtuk meg Szemes Bélától, az Elmü energiakereskedelmi főosztályának vezetőjétől. Ezért szerinte indokolatlan a BKV tarifaemelési javaslata. Mint ismeretes, a társaság szerint energiaköltségeik húsz százalékkal emelkedtek meg az idén.

A főosztályvezető üzleti titokra hivatkozva konkrét számot nem árult el, csupán annyit: júliusban egy számjegyű áremelésről állapodtak meg. Más forrásból származó információink szerint a BKV júliustól mindössze öt százalékkal kapja drágábban az áramot az Elmütől, mint korábban. Szemes Béla azt is elmondta, az egyedi megállapodásban további kedvezményeket is biztosítanak a Budapesti Közlekedési Vállalatnak, például nem érvényesítettek minden árelemet.

A Mol Rt. – más partnereihez hasonlóan – egyedi szerződéses viszonyban áll a BKV-val. Ugyanakkor az üzemanyagárakban érvényesített világpiaci árváltozások, továbbá a forint és a dollár árfolyam-módosulása a BKV részére eladott üzemanyagárakra is érvényes – tudtuk meg Garamszegi Gábortól, a Mol igazgatójától. Elmondta: ez a díjemelési mérték január 1-je és november 29-e között harminc százalékos volt. Az igazgató hozzátette: a közlekedési társaság gazdálkodására ható tényezőkről nincsenek információik, így a húszszázalékos díjemelés indokoltságát nem áll módjukban megítélni.

Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója lapunknak korábban elmondta: a társaság által elfogadhatónak tartott 14 százalékos tarifaemelési javaslatot az energia-, illetve az üzemanyag drágulása is indokolja. A kettő közül főként az utóbbi, az üzemanyagköltség emelése érinti a BKV-t különösen érzékenyen. Ez – információnk szerint – húsz százaléknál is több lehet, ezért a társaságnak ezt is érvényesítenie kell a tarifaárakban. "

NaNe