55judit Creative Commons License 2021.08.20 0 1 14561

Én az azévi vagy az 1 éves fügecsemetéket 8 fok  alatti kamrában szoktam teleltni. Egyenletes 8 fok feletti hőmérsékleten túl korán indulnak. Nálam általában nem érett a vesszővégük, ezért 0 fok közeli hőmérsékletnél beviszem, tavasszal mikor nem sűlyed ennél lejjebb, kiviszem. Ha mégis, a fal mellett 1-1 napon terítek rá valamit. Fátyolfóliát, vagy törölközőt. Ha érettek az ágvégek, -6-7 fokig is kint hagyom, nem fagy szét a gyökerük, és február elején-közepén ismét kiviszem. Bevált módszert írtam le, de még így is előfordulhat hogy korábban indulnak a kelleténél.

 

Ha kicsi fügét kiültetek télire,  azok az ágvégek a leggondosabb takarás mellett is elfagynak melyek nem értek be. Ezzel számolhatunk. Nagy bokrokon is rendszeresen elfagynak az éretlen vesszők.

Kiültetéskor lejjebb ültetem mint eredetileg volt, legalább 8-10 centivel.Így -20 fokos hidegben sem fagy el a gyökérnyak.

Ha tavasszal ültetek ki kicsi fügét, mély öntöző tányért készítek, így lentebb lesz neki a talajszint. Télire mikor a tövére húzom a földet a füge már nagyot nőtt, a tő több centivel lentebb kerül, később már  ez lesz a talajszint.