Hayloft Ezekiel Creative Commons License 1999.11.30 0 0 64
off
Tóth Kálmán!

Eddig megálltam, hogy hozzászóljak, de az, hogy téged itt látlak, az már tényleg sok. Szerintem pont te vagy aki ebbe ne pofázzon bele.
Speakert sem szívelem, mert IMHO zöldségeket beszél, de ő legalább itthon van és - mint mindannyiunk - megpróbál gondolkodni, tenni valamit. Fingod sincs az egészről, ami itthon történik, foglalkozz a niagarával. Pláne cikkeket ne írj rólunk, mintha valami egzotikus állatfajta lennénk.

on

A legnagyobb baj az, hogy azokat a tanulmányokat meg szakértői dolgozatokat amiket sok pénzért még a 70-es években kezdtek el csinálni, a vízlépcsővel kapcsolatban a jónép nem látta. Igyaztán a tv/rádió/lapok bölcsész végzettségű újságírói által közölt véleményekből lehetett dönteni. Ezek pedig messze voltak a tényektől is és a józan észtől is. Egy műszaki beruházásba politikát keverni nagyon nagy hiba (lásd most metro 4!).
Magyarország aláírt egy nemzetközi egyezményt a többi dunai országgal együtt, hogy egy huszonvalahány lépcsőből álló lépcsőrendszert alakítanak ki. Ennek szerves része a nagymarosi duzzasztó.(a várral szembeni gravitációs erőműről később) Mivel a sok ország közös munkával tervezett egy összefüggő rendszert, ennek egyetlen darabja sem hiányozhat. Sajnos a politikai tényezők anélkül ugrabugráltak ott a parton, hogy egyáltalán lett volna bármilyen rálátásuk a témára. Divat is volt, meg valamelyőtök pontosan fogalmazott: lehetett ugatni, mert már nem járt érte bünti. Osztrák barátaink most eszik a kefét a szabott áron történő kötelező vásárlás miatt, a bontás csak megsokszorozta a költségeinket, ha a bíróság kötelez bennünket a megépítésre, a szlovákok meg kénytelenek voltak elterelni a vasszert. Magyarul senki sem járt jól, mert okos honfitársaink nagy kevélységükben beleugáztak olyasmibe amihez kurvára nem értettek.
Most lehet kommunistázni, meg zöldezni, semmi értelme, mert ez az egész gátas-duzzasztós téma a hidrológusok meg vízépítők asztala. Egyáltalán közületek bárki látott már nézeti rajzot arról, hogy hogy nézne ki, ha készen lenne? Hogy az egész térségben lenne víz-csatorna-villany, lenne egy közúti híd, lenne egy komoly bevételeket hozó turistaparadicsom a duzzasztott részen, lenne haltelepítés/gazdálkodás, vizimadárfajok visszatelepedése, ingatlanárak ugrásszerű emelkedése,hajózható Duna, stb,stb.

Kis adalék: kedvesem telke pont a duzzasztó magasságában van a nagymarosi oldalon, és folyamatosan figyelemmel kísérték az ott folyó munkát. (el se tudtak bújni, már reggel 6-kor robbantgattak)
Amikor bejelentette okos kis országunk, hogy lófasz, nem erőmű, abban a pillanatban az osztrák mérnökök eldobtak mindent és még a hajóikat is magyar vontatók húzták. Még a gázolajat sem pocsékolták ránk, mi meg most naponta milliókért emelünk át vizet diesel szivattyúkkal...agyrém!
Érdemes leautózni addig, és megtekinteni az un. készenléti lakótelepet. Szét van rohadva, fagyva, nincs karbantartva, x db lakás ára megint ki lett dobva az ablakon.

Grav. erőmű:
A terv a következő volt: a duzzasztó melletti hegybe fúrtak volna egy nagy lukat függőlegesen, aminek a vége a szabad ég alatt lett volna. Ezt az olcsó éjszakai árammal teleszivattyúzták volna vízzel, majd a nappali időszakban lezúduló víz nappali áron értékesíthető villamos energiát termelne. Ebből semmi sem látszott volna, csak a hegy tetején egy tó, a hegy alján meg pár műtárgy. Ezt a megoldást pl. osztrákiában rendszeresen igen elterjedten használják, ahol nincs mód duzzasztásra geológiai okok miatt. Szinte észre sem lehet venni őket, ha nem direkt ilyet keresel, be vannak építve a tájba.

Összefoglalva engem mélységesen felháborit több dolog a Bős-Nagymaros vízlépcsővel kapcsolatban:
1, olyanok döntenek róla, akik otthon nem tudnak egy csapot megbőrözni és fogalmuk sincs arról, hogy mennyibe kerül egy m3 víz
2,az ország segget csinált a szájából a faszkalap politikusok miatt
3,RENGETEG PÉNZT DOBTUNK KI AZ ABLAKON ÉS MÉG NINCS VÉGE !!! És ezt a pénzt Te meg én kerestük meg, talán másra, jobban is el tudtuk költeni.
4, a szlovákok akkor fizetnek nekünk kártérítést, ha a pina dalol
5, nem történik semmi, jó magyar szokás szerint csak ülünk és okoskodunk eredmény nélkül
6, miután elolvastam az összes kötelezettségünket, meg következményt meg feltételt szerintem mindenképpen jobban járnánk ha megépülne, már csak a költségek csökketését figyelembe véve is, nem beszélve a többi előnyről