Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1455

"nem szeretünk a kóddal babrálni "belül" a kezelőn, akkor kint az ajtó előtt sem akarok kódokkal babrálni."

 

A kód beütése KIZÁRÓLAG védett területen történjen, ahol a számok beütése közben már ketyegnek a visszaszámlálás másodpercei.  Ne hagyjunk a betörőnek órákat (hátvégi ház esetén napokat :) a kísérletezésre a billentyűzeten.

 

"Van a családban inkontinens, aki hazaérkezéskor "azonnal" be akar jutni a WC-be. Örül, ha a kulcsot elő tudja venni a bejárati ajtózár kinyitásához - kóddal már nincs idő bíbelődni."

 

Egy lehetséges megoldás:

- bejárati ajtó nyitásérzékelője: 30 másodperccel késleltetett zóna

- bejárati ajtót belülről figyelő és a WC-hez vezető összes többi mozgásérzékeő: KÖVETŐ zóna

A "követő" üzemmódúra állított mozgásérzékelő működési logikája: olyan azonnali reagálású zóna, ami abban a pillanatban szintén késleltetett zónává változik, mihelyt kinyitották a bejárati ajtót.

Tehát az ajtó kinyitásának pillanatában rakéta beállítottságú családtagodat előre engeded, nyugodtan elrohanhat a WC-re, hiszen az ajtó kinyitásától azok a mozgásérzélelők átváltottak szintén késleltetett üzemmódra. Te pedig belépsz mögötte az előszobába és van kényelmes 30 másodperced, hogy lekapcsold a riasztót.

 

"Fiatal koromban minden haverom telefonszámát fejből tudtam. Most, ha be kell ütnöm a kártyám pin kódját, akkor másodpercekig motyogom magamban a memoritert."

 

A vizuális memória romlik legkevésbé. Tehát a szám billentyűzeten az egymást követő számok vagy egyenes vonalban kövessék egymást, vagy egy "L" vagy "Z" alakot írjanak le, egy négyszetet rajzoljanak, stb számtalan kombináció létezik, aminél egyetlen számot semn kell megjegyezni, csak magunk elé képzelni a megfelelő térbeli vonalat (és persze tudni kel, hogy melyik sarokból indul ez a vonal :).

Sőt, az a véleményem, hogy talán még négy azonos számjegy (pl: "1111") is megbízhatóbb egy picivel, mint egy (elveszthető/ellopható) távirányító.

(sőt, régen csináltam olyan riasztókat, amit rejtett kapcsolóval lehetett kikapcsolni, még azt a módszert is biztonságosabbnak tatom a távirányítós kikapcsolásnál)

Előzmény: szicsu1007 (1449)