ErkölcsTan Creative Commons License 2021.08.16 0 0 79

A film felépítéséből és dramaturgiai szálaiból egyértelmű, hogy a rendező az apokalipszis  szó jelentései közül elsődlegesen a "valami nagyon fontos feltárására".  Hiszen a film története egy helyi háború, még kisebb problémájával modellez és üzen.

 

Viszont azért van benne egy ebből való kilépés is, ha úgy értelmezzük. Nem feltétlenül kell úgy értelmezni.

 

Tehát hogy az atomfegyverkezés és bevetése elleni valamiféle pacifista üzenet. Amelyet az USA-ban azért még abban a korban sem lehetett vagy volt célszerű annyira nyiltan kimondani, vagy felvállalni, ha valaki érvényesülni akart. Meg ugyebár a japánra ledobott atombombák ... erkölcsössége és mellette, vagy ellene való elgondolkozás, boncolgatását is bele lehet tenni filozófiailag.

 

Tehát ilyen értelemben az atombomba miatti lehetséges NAGY VILÁGÉGÉS és VILÁGVÉGE dolog részben érintve van ... de az nagyon nem vallási értelmezés, hanem társadalmi és döntéshozói felelősség kérdését feszegeti inkább.

 

Ez a topik a filmről és a fimmel kapcsolatos filozófiai kérdésekről indult és amint látod, ha kerestük, meg is leljük benne azt. 

Az hogy te nézetlenül és csak a cím alapján asszociáltál valami másra, talán most már megérted, hogy teljesen tévút volt és nem hiába kértem, hogy ne tedd. Egyébként nem biztos, hogy meg kell nézned azt a filmed, mert rettentően depressziós hangulat vílága van és a lényegét, amin érdemes eltöprengeni, azt már nagyjából ide firkálgattam vázlatosan.

Előzmény: Jávorfácska (78)