Desert Rat Creative Commons License 2021.08.11 0 2 58062

RT47 apróságok:

 

Az antenna megfelel annak az előírásnak hogy nem cserélhető, de a szabály nem írja le hogyan ne legyen cserélhető. Úgy nem cserélhető, hogy ugyan normál SMA csatlakozója van amire az antenna rá van tekerve, de az antenna csavarros részét oldalról megfúrták amiben egy csavar van és megszorítja a koax csatlakozót, amitől az kézzel nem letekerhető. Ezt a csavart meg lehet lazítani, jobb szemüveg nélkül nem láttam pontosan hogy olyan pici imbuszkulccsal amivel a Maros-D gobjait is kell, vagy nagyon vékony torch csavarhúzóval - utóbbi volt kéznél és prímán sikerült, elég egy-két fordulatot kitekerni és az antenna letekerhető. Azért is jó ez hogy szállításkor vagy tároláskor kisebb dobozba rakható leszedett antennával, de természetesen és szabálytalanul rakható rá másik antenna vagy akár magasantenna, illetve rádióengedély birtokában nem is szabálytalan a 70cm-es sávban. Úgy fest, hogy a hatóságok amúgy is hallgatólagosan elkönyvelték a PMR és FRS kézirádiók teljesítményhatárának az 5-8W-ot, kivéve a németeket, de azokról duggyukjól .... stb.

 

Ahogy sejtettem, nem gyártakank külön PMR és FRS változatot, ergo a PMR változatnak is tudnia kell a 2W-ot, illetve más frekit. A megoldás a programozó szoftvernél van, ami nem engedi hogy ezeket változtassuk, de hogy mit ne engedjen az egy setting.ini fájlban van ami szépen szerkeszthető. Ilyesmik vannak benne eredetileg:

 

freqenable=1
ctcenable=0
powerenable=1

 

Itt az 1 jelenti azt, hogy nem módosítható az adat, de a PMR előírása nem tér ki arra hogyan ne legyen változtatható - hát úgy hogy az ini-ben letiltják, maga a rádió önmagában meg olyan hülye, hogy semmi nem módosítható szoftver nélkül. Ezekhez nullát írva (engedélyezve!) a teljesítményt a programban lehet HI-re módosítani (2W), illetve a freki szabadon módosítható a 400-470MHz tartományban, akár eltérő Rx/Tx frekire.  (!! van az ini fájlban olyan adat is ahol a 1 jelenti az engedélyezést - vizágozzék száz virág!) 

 

A csatornák számát ugyan meg lehet adni az ini fájlban, de ez a program képernyőjére vonatkozik és nem a rádióra, ami utóbbi 16 megváltoztathatatlanul, illetve firmware függő ami meg nincs publikálva. Nagyon úgy néz ki, hogy az usák FRS változat is csak 16 csatornás, ami alapból elég a hagyományos 14 csatornához, de kevés a bővített 22-höz. Az usák változathoz adott programozó szoftver bitre megegyezik az európai változattal, az ini fájl adja az eltérést.

 

Sokat vártam a "Testmode" menüponttól (amit szintén engedélyezni kell az ini-ben), de sajnos adatátviteli problémát jelez minden esetben.

 

A programozó szoftver kínaias módon néha adatátviteli problémát jelez mikor a codeplug-ot feltöltenénk a rádióba, és bereseteli a rádiót, ...  amivel kapcsolatban valaki kiverte a balhét egy fórumon, de válaszra sem méltatták. Azzal lehet segíteni, hogy a rádióba való betöltés előtt kihúzzuk az USB kábelt a számítógépből és visszadugjuk, aztán mehet az adat - azaz ilyen esetekben ütni, vágni, dugni, ficánkolni kell és egyszer csak jó lesz - ez a modern számítástechnika, dont't blame me!

 

 

Scrambler:

A rádióban van beszédtitkosító voice scrambler, amivel egy kicsit el lehet bújni a szélesebb néptömegek elöl, de nem nagyon. A kódolást bekapcsolni lehet vagy kikapcsolni. Próbáltam párba a Baojie318-assal amiben szintén van scrambler, de nem volt érthető a dekódolt beszéd.

Van egy másik Retevis rádióm, egy RT87-es, amiben szintén van voice scrambler, de az állítható. Ugyanis a frekvencia-fordításnak van egy "tengelye" amitől magasabb frekik átkerülnek alacsonyra, az alacsonyak magasra - ez a tengely egy frekvenciaérték ami néhány diszkrét érték közül választható, az RT87-ben nyolc ilyen értékből választhatunk. Végigpróbáltam a 8 értéket, ami során kiderült, hogy az RT47-es rádió fix 3-as beállítással működik, a Baojie318 pedig fix 1-essel, így egymást soha az életben nem fogják dekódolni, míg az RT87-es állítható bármelyikre és kommunikálhat mindkettővel scrambler módban is.

(RT87:  https://www.retevis.com/rt87-ip67-dual-band-business-two-way-radios#A9137AX1 )

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Desert Rat (58061)