lahuba Creative Commons License 2021.08.10 0 3 83098

Máshonnan lopva az analógiát, automatában lekvárt főzni, az olyan, mint gázálarcban ibolyát szaglászni... :-)

A helyzet az, hogy persze működik a dolog, de rettenetesen lelassul a folyamat, és a felhasznált energia nagy része kárbavész.

A lényeg az lenne, hogy minél gyorsabban megszabadítani a gyümölcspépet a víztartalma nagy részétől, az meg úgy megy, ha intenzíven fűtjük, és az edény fenekén gyors legyen a hőátadás, ami gőzzé alakítja a vizet ehhez viszont folyamatosan keverni kell, hogy le ne égjen a pép alja.

Így a hő nagyobb hányada távozik gőz formájában, és csak kisebb százaléka sugárzódik ki a falon keresztül a környezetbe.

Ha nem forr a pép, akkor viszont kevesebb a keletkező gőz, és a hő nagyobb hányadát adja le az edény fala szép lassan. Az automatánál ráadásul a hő egy része nem a lekvár vizét párologtatja, hanem a temperáló vizet, ami tiszta veszteség.

Mindezekkel szemben egyedül az a haszon állítható, hogy nyugodtan ott lehet hagyni keverés nélkül, nem fog leégni, viszont sokszoros ideig kell főzni...

Akkor érheti meg, ha nagyon olcsó energiaforrásod van, ami nem terheli a kasszádat, meg az idő sem számít. :-)

Előzmény: mapalka (83089)