Mr Spock Creative Commons License 1999.11.28 0 0 57
Kedves Mindenki,

Vegyes gondolatok a drog kerdesrol:

Az emberiseg tortenelmen keresztulnezve nyilvanvalonak latszik, hogy az ember (fajta) az idok kezdetetol keresett, talalt, es hasznalt pszicho-aktiv anyagokat. Miert? Mert az elet kellemetlen aspektusai tudatosultak benne, es azt probalta mindenaron csokkenteni. Mit hasznalt az ember? Azt, amit konnyu volt vagy talalni, vagy eloallitani, es ezert lett az alkohol a legnepszerubb pszicho-aktiv anyag. Nem azert mert biztonsagosabb, vagy kevesbe hozzaszokhato, vagy akarmilyen mas pozitiv tulajdonsag miatt, hanem kizarolag az egyszeruseg miatt. A tobbi pszicho-aktiv anyagok, mivel sokkal alacsonyabb mertekben fordultak elo, nem valtak nepszeruve, es csak ott voltak hasznalva, ahol elerhetok voltak. De OTT hasznalva voltak (lasd gombak, mas novenyi anyagok, stb.)

Az erme masik oldala meg az, hogy szinten rajott az emberiseg arra, hogy bizonyos pszicho-aktiv anyagok, "kikapcsoljak" az egyent a tarsadalmi rendes korforgasbol, es ha hozzaszokas is fellep (hiszen azt is megfigyeltek), akkor az egyen "nem termelo"-ve valtozik, es teherre valik a tobbiekre. Ezert, szinten osidoktol fogva, egy drog ellenesseg is fellepett.

Es az erem ezen ket (leegyszerusitett) oldala harcol egymassal. Egyik oldalnak sincs abszolut igaza, vagy nem igaza. Ezert lenne szukseg egy szigoruan tudomanyos (de mindent tekintetbe vevo) kutatasra, elemzesre, es annak az eldontesere, hogy mit kellene engedni, es mit nem.
Es ami tenyleg karos, azt vaskezzel tiltani, de ami tenyleg nem alapvetoen karos, azt megengedni.

Gabor