Az Utolsó Európai Creative Commons License 1999.11.26 0 0 6
Bocs, ha picit offtopic, de 1.6-os Marea-ról tudok beszámolni - igen közeli a rokonság...
A motorikus részről szólok csak, mert ez a közös pont. Az autó 1999 júliusi, de már van benne 30 ezer km. Főleg hosszú, országúti menetekben használjuk (120-130 km/h), az átlagfogyasztásunk alig haladja meg a 7 litert - igaz, többnyire egy ember megy vele és jórészt nyári-őszi mérések alapján kaptuk ezt az eredményt.
A motor pörgős, ami a 4000 körül leadott max. nyomatéknak köszönhető, de nem gyenge ezalatt sem. A hangja kifejezetten stimulálja azt, aki fogékony a sportos hangulatra, s ha ennek örömére lenyomod a gázpedált, vérbő olaszos tenorhanggal válaszol. A dinamikája igen jó (bár azért vannak az 1.6-osok közt fürgébbek is, de nem sokkal), én úgy tapasztalom, hogy a 140-et úgy éred el vele, hogy észre sem veszed: a könnyedség varázsával. Nehéz vele tartani bármilyen sebességkorlátozást, főleg az autópályákon, mivel a nyomatékmaximuma pont 3500 felett kezd kiteljesedni (120 fölött picivel), ahol is a pedál legkisebb moccanására is 140 felé kúszik a mutató.
Érdekes, hogy alapjáraton és kis fordulaton markáns hangja van a gépnek, ami nem hangosodik föl számottevően akár 150-160-nál sem. A kisfordulati motorhangot szívesen elengedtem volna cserébe a csendesebb utastérért.
Összességében nagyon meg vagyunk vele elégedve. S ha belegondolunk, hogy 3.1 milláért két légzsákos, ABS-es, elektromos kütyükkel teli, tágas autónk van - igazi alkalmi vétel.
Előzmény: Whitey (4)