Törölt nick Creative Commons License 2021.08.02 0 0 120846

Köszönöm a válaszokat, hozzászólásokat.

Szóval:

A ház régi, 130 nm-es, négy szobás (+ folyosó, fürdőszoba konyha).

A ház nagy része régi tömör téglából van, aminek a hőszigetelése kb. 0, de vagy 10 éve leszigeteltük 10 cm vastag nikecellel, és rá nemesvakolat került, + műanyag ajtók ablakok, + a födém le van szigetelve nagyon alaposan. (2 db helyiség ytongból van, mert az utólagos hozzáépítés).

Az aljzat viszont nem szigetelt, csak a 2 utólag hozzáépített kisebb helyiségben. (Amikor ezeket  a szigeteléseket megcsináltuk, kb. 35%-al csökkent a fűtésszámla.)

5 régi 20-30 éves konvektor adja a fűtést (már amúgy is cserélni kellene őket), és egy átfolyós gázos vízmelegítő a melegvizet.

Az 1 m3/nap kb megállja a helyét őrláng fogyasztásban, mert kimértem (1 konvektornak 3 ágú kb. 2-2,5 cm magas őrlángja van, ami nem szabályozható lángmagasságú, mert furatos (fúvókás) beállítása van.

Az átfolyós vízmelegítővel nem is számoltam, pedig annak az őrlángfogyasztása (szintén kb. 3000 ft/hó) már kiadná egy villanybojler áramfogyasztása árának a felét....

Hajjaj..

A padlófűtés nem megvalósítható, mert arra már tényleg nincs  elég pénzem, valamint mivel itt lakunk, nem is tudnánk megcsinálni, csak nagy bontások, és hosszú építési munkák, valamint nagy összezártságok árán, de -főleg a pénz hiánya miatt- ez inkább nem opció.

És az egyik szoba alatt pince is van, annak a födémét újabb betonrétegekkel nem is terhelném inkább.

2 szobában volt kémény, az egyikban még van is, de nem használjuk, a másikban a födémig vissza lettbontva.

Nem vagyunktúl tehetősek, bár átlag jövedelem alján keresünk, de főleg a nagy család és más kiadások elviszik a pénzt...