Solt Creative Commons License 1999.11.26 0 0 37
A véleményem:

1. Teljesen igaz, hogy az államigazgatási informatika (és titkai) nem dobható oda a Micros~1 szoftverek áraiból kapott 20-50 %-os jutalékért. Ez mind morális, mind biztonsági szempontból felháborító.

2. Nem tarható érv az, hogy azért kell Micros~1, mert akkor a titkárnő szárnyalni fog.
Jellemző példa, hogy itt Debrecenben az önkormányzati intézmények éves költségvetését olyan számítógéppel elkészített nyomtatványon kell elkészíteni, amit már évek óta csak fénymásolnak, és nem tudják kiadni elektonikus formátumban, hogy legalább kitölteni lehessen számítógéppel. És amikor a soxáz intézmény kész van, akkor egy egész osztály nekiül, leporolja az abakuszt és pár heti kitartó munka után a közgyűlés elé viszik az eredmény. És ez egy évben 3-4x ismétlődik.
Az államigazgatásnak nem op. rendszerre és szoftverre, hanem megoldásokra van szüksége. Egy ország információs rendszere nem függhet attól, hogy a titkárnő Wordben már 3 nap alatt létre tud hozni egy táblázatot, csak azért, mert az otthoni gépen a fia M$-tal nyomul a lopott Need for Speed miatt, és ebben tud segíteni anyucinak. Ez siralmas.
A közigazgatásban dolgozók képzését a nulláról kell elkezdeni, függetlenül az op. rendszertől, szoftvertől. Egy ilyan képzés viszont pont annyiból oldható meg M$-re, mint bármi másra. De az egésznek csak akkor van értelme, ha van valami megtartó és vonzó ereje a közalkalmazotti és köztisztviselői munkaviszonynak. Ilyen most nincs.

3. Nem lehet szempont, hogy egy rendszert a hülye is tud kezelni, sokkal inkább az, hogy ne hülyék kezeljék a rendszert.
Az informatikai rendszerek költségein nem azzal lehet spórolni, hogy olyanná tesszük, amit a már ma is minősíthetetlen tudásúak is el tudnak kezelni (és a fenti példa alapján még ez is idealisztikus túlzás), hanem olyan képzéseket és megoldásokat kell bevezetni, amivel hatékonnyá lehet tenni azt.

Vannak jól működő közigazgatási rendszerek, de azokon a helyeken, ahol ilyen megállapodásokból profitálhatnának, ott az informikai rendszert egy trágyadombhoz lehet leginkább hasonlítani.
A trágyadombon pedig nem kapirgálni, hanem lapátolni kellene.