Törölt nick Creative Commons License 2021.08.01 0 1 208324

Egyet biztosan tudok mondani: ha "lesíkoltad" az asztalt és csak az egyik oldalát gyantázod (értsd: légmentesen felületkezeled), a másikat nem, akkor köszönj el rövid időn belül a síkságától.

 

Tehát ha mindenáron gyantáznád az egyik oldalát akkor a másikat is. Ugyanúgy ha lakozod, az alját is.

 

Remek tapaszalat volt ez nekem.

 

Ez ennek a gépnek a "munkaasztala" lett volna, táblásított bükk, és láthatod, alulról merevítésnek ragasztottam-csavaroztam élében 18-as rétegelt csíkokat. Aztán jó 5letnek tűnt a tökélestes sík elérésére gyantával kiönteni. Mikor már kb megkötött, hogy hozzá lehetett nyúlni lecsekkoltam, teljesen sík volt. Aztán otthagytam .... nem is tudom mennyi időre, hogy teljesen kikeményedjen a gyanta. Talán egy, másfél hétre. Láthatod mi történt vale: a merevítés ellenére is gyönyörű C-betűre hajlott, nem is kicsit.

 

Amúgy nem fog elrepedni a gyanta, nem érdemes ilyen "hőtágulásos-tudományos" mélységbe lemenni. Ez a "titokfás"-gyantázás (amúgy juhar felcsíkozásából maradék) még a mai napig nem vált el, pedig itt a kérgére öntöttem a gyantát. Nagyobb baj lehet a fenti jelenség ha nem figyelsz oda.

 

Tehát: ha egyik oldalát lezárod teljesen, akkor a másikat is. Akár gyanta, akár lakk.

 

 

Ezt a csapolásos dolgot hirtelen nem teljesen értem: általkános asztalos oktatóanyagot szeretnél? Hogy érted az "ugyanitt alklamazhatót"? Tessék, pl egy magyar nyelvű oktaási anyag, fakötésekről (is):

 

https://www.nive.hu/Downloads/Szakkepzesi_dokumentumok/Bemeneti_kompetenciak_meresi_ertekelesi_eszkozrendszerenek_kialakitasa/11_2274_tartalomelem_009_munkaanyag_100531.pdf

 

Ha meg a "hogyan készítsd el" a kérdés: hát rengeteg videó lelhető fel a témában, attól "ablakzsiráfabbat" nem tudok elképzelni minthogy megnézel párat :)

 

https://www.youtube.com/results?search_query=woodworking+joints+techniques

 

Előzmény: cam aro (208323)