micu Creative Commons License 1999.11.26 0 0 36
Kedves Kopasz Indián!

Én sem ma kezdtem a szakmát, anno még 88-ban Honeywell DPS8-on, ESZR R36-on és TPA-1140-en kezdtem hivatásszerűen programozni, azóta pedig végigpróbáltam sok mindent, egyebek között a W$-t is. Sőt oktattam is, kiadványszerkesztő rendszereket Macintosh alá. Egy irodai környezetben két féle emberke fordul elő: 1. A dolgozó, aki kezeli a szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, stb. 2. A rendszergazdi, aki cseszteti a rendszert. Az előbbinek nem csak hogy nem kell, de nem is szabad az oprendszer lelkivilágával foglalkozni. Neki kattintgatni kell, és a billentyűzetet gyurmázni. Egy rendszergazda pedig, aki fel tud installálni egy NT szervert, és életben tud tartani egy hálót, egy hét alatt kiképezhető linuxra. Az sem nagyobb varázslat.
Más: StarOffice. Ebben lecserélhető a fontkészlet (legalábbis Linuxon) valahol a listán le is van írva hogy hogyan. De nemsokára (tavaszra) ígéri a Sun a hivatalos magyar változatot. Upgrade: Nekem már volt olyan Word6 által írt dokumentumom, amit egy másik Word6 nem tudott elolvasni. Ugyanaz a magyar Word6. Onnantól kezdve az ügyfeleimmel csakis RTF formában voltam (vagyok) hajlandó kommunikálni, így legalább a makró vírusok sem terjednek. A világ fejlődik. De jó irányba ? Biztos, hogy M$-éknak kell megmondani merre fejlődjön ? Az államigazgatásban, de másütt is, a Word funkcióinak max. 10%-át használják. Lecserélhető informatikusok: Linuxosat is találhatsz másikat, egyre inkább. De én nem bíznék egy sz*rért-h*gyért felvett rendszergazdiban. Mint előbb valahol leírtad, a szekérnek mennie kell, márpedig az olcsó rendszergazdi többnyire hülye is. Ahhoz, hogy a W$-os szerveredet elfogadható minőségben és biztonsággal üzemeltesd, egy egész rakás, külső programot kell összehangolnod a rendszerrel, ráadásul nem csak a szerver, hanem a kliens oldalon is. Ehhez képzett, tapasztalt rendszergazdi kell, az pedig W$-ban sem az egyszerhasználatos kategória. Ráadásul az olcsó rendszergazda könnyen lesz sértett rendszergazda, annak pedig gyászos következményei lehetnek a cég számára. Ha egy cég komoly, akkor értelmes rendszergazdát alakalmaz jó fizetéssel, ha nem, akkor pedig előbb-utóbb úgyis eltűnik a süllyesztőben... Ez persze az államigazgatással nem történhet meg, ott ha fennakadás van, akkor max. elnézést kérnek.
A program menüje másképp néz ki: Azt a dolgozót, aki nem tud egy menüben megkeresni egy menüpontot, sürgősen ki kell rúgni. Ráadásul pl a Word-ben még nem volt olyan verzióváltás, hogy az arculat ne cserélődött volna legalább annyit, mint ami az office98 és a StarOffice között van.
Nyílt forráskód: Elfelejted, hogy a nyílt forráskódot koordinálják. Azaz, ha te beteszel valamit, és elküldöd a koordinátornak a változást, és az tényleg jó bekerül a következő hivatalos változatba. Ha nem, nem. Ráadásul a zárt forráskód nem is volt igazán probléma az Internet elterjedéséig. Jó, akkor is ki voltál szolgáltatva a gyártónak, de messze nem ennyire. Most M$-ék azt csinálhatnak bármelyik hálóra kötött, és nem extra módon védett géppel, és a rajta lévő infókkal, amit akarnak. Ráadásul az egy dolog, hogy most kipengették ezt a pénzt, de két-három év múlva ezt ismét ki kell majd nekik.

Üdv: Micu

Előzmény: Törölt nick (35)