Törölt nick Creative Commons License 1999.11.26 0 0 35
Chip-TFF, 90-ben pl. a WordPerfect sokkal jobb volt, mint a Word. De nem ő nyert. Most meg azért annyira nem jó.

A másik dolog, a kompatibilitás. Nekem speciel megy a win2000 is, meg az Office 2000 is. Azzal semmi gond nem volt. De mi van, ha kapsz egy doksit, amit alapbeállítások mellett mentettek le? Verzió váltáskor szoktak gondok lenni. És akkor nincs mese, jön az upgrade.

Nem vettétek észre, hogy az upgrade a bűvszó. A világ fejlődik, utána kell menni. És megyünk.

A másik példát meg az előbb lehagytam, mert dolgozni is kellett.

Tegyü fel, alapítok egy céget. 10 ember, mindenkinek gép, meg pár szerver. Az emberek nem informatikusok. Tehát, mert arra van a legnagyobb esélyem, hogy kapjak kész embert, ezért Windows elé fogom ültetni. Van ilyen csereszabatos ember. Nem fog kérdeezni semmit, hanem dolgozik. Ha meg ki akarom rúgni, és fel akarok venni a helyére másikat, akkor találok. Linuxosat peddig nem.

Másik tipikus érv: de annak a programnak a menüje teljesen másképp néz ki, semmit sem találok bennne. Nos ezt a Microsoft jól megoldotta.

Fontok. Az Office 2000-re a Truetype már megoldódott. Helyesírás elleenőrzés: meg kell csinálni, nem lesz ingyen.

A StarOffice fontok nem tudnak endesen magyarul. A recenziós példányom egyenesen a gyártótól van. Nem is lesz egyhamar ilyen font, mert sokba kerül (ha korrekten csinálják meg). A StarOffice haamburgi. Az abba legmegfelelőbb fontokat az URW csinálja (pénzért), szintén haamburgi. De azért már fizetni kell. És nem lesz benne a termékben.

A nyílt forráskódnak megvan a diszkrét bája. Amikor én 72-ben mmegkaptam az oprendszer forráskódját, én is belebarkácsoltam. Jobb is voltam mint az angolok. De ők másfelé fejlesztettek, a végén írhattam mindent előlről.

Ilyen és más hasonló megfontolások miatt tűrték el az emberek a zárt forráskódú programokat. Az is lehet egy szempont, hogy ne lehessen belebarkácsolni, mert akkor mindenki meg is teszi (elsül a kapanyyél).

LeeroyPPC, de ezt nem akarják az emberek. Ők "érteni" akarnak hozzá. És nem akarják megfizetni a szakembereket. Én már 10 éve nem programozok másnak. Pont ezért.

A jó szakembereket a nagy cégek megfizetik, de csak ők. A többiek a selyemhernyót inkááb max. 2.50-ért vennék, és nem 20 forintért.

Chip-TFF, a költségvetés azért van, hogy elköltse a pénzt. A Novellre és a Microsoftra furcs lenne versenytárgyalást kiirni, hogy ki mennyiért szállítja, hiszen azokat csak a Novell és a Microsoft tudja. Tudhatják a CD írók is, de az nem legális. A két cég természetesen a beszállítóit is bevonta a projektbe. Íígy a Microsoft mellett is egy rakás másik is dolgozik.