Krappli Creative Commons License 2021.07.30 0 0 120784

Jelenleg a felső bekötés nem vízszintes, tehát a radiátor emelhető (alsó cső emelkedik a rad. felé)

 

Igen, mert ugye a kötéstáv különbözik a radalnál és a lemeznél, és átmenetileg így lett megoldva. szerencsésebb lenne, ha a felső bekötő lenne vízszintes,nem?

 

 

"Az átkötés, ha átkerül akkor, a radiátor közelebb kerülhet az 5/4-es csőhöz"

 

ezt még mindig nem tudom elképzelni, hogy az átkötő a radiátor másik oldalára kerüljön. a cső menjen el a radiátor felett, vagy hogy kell ezt elképzelni? átkötést csak a radiátor előtt tartom elképzelhetőnek, legfeljebb lerövídítem a bekötést amennyire csak lehet.

 

ebben a hozzászólásban van kép arról, milyen volt eredetileg radallal a bekötés: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155480251&t=9054448

kb 3-4 cm volt a szelep előtt és 2-3cm a szelep után. (ez a konyhai, de a szobai is ilyen csak 5/4"-es strangon és 22-es átkötővel)

Pont a kötéstáv változás miatt kellett nagyobb helyet hagyni a T idom és a szelep között, hogy legyen hely az 5 rétegűvel elcsalni a különbséget (akkor ez volt a leggyorsabb megoldás)

 

Vagy esetleg alulra dupla könyökkel korrigálhatnám a kötéstáv-különbséget, csak nem tudom mennyit hoz egy 3/4" BB+KK-s könyök-kombó, lehet, hogy az már túl sok.

 

 

"a radiátor közelebb kerül az 5/4-eshez 26-os csővel(nem a cső a lényeg, hanem az idomainak az átmérőnövekedése a 20-hoz képest, írtam)."

a probléma az, hogy az idomok adottak. 5/4 csak maga a cső, a vége le van szűkítve 1"-ra (hegesztett), és arra vannak rátéve az 1"-os MOFÉM átkötő szett T idomai, aminek a bekötő felé eső szárai 3/4" KM, így 3/4"-20-as idomokkal van rátéve. 3/4"-ből 26-os még lenne ugyebár.

 

a radiátorcserével nem csak a kötéstáv változott, hanem a bekötés faltól mért távolsága is, ezért lett 5rétegűvel szerelve anno - időhiány, egyszerűség. nyilván a legjobb az lenne, ha magát az 5/4-es csövet lehetne levágni, és olyan ívben/magasságban újat hegeszteni, ami pont jó lenne.

 

már látom, hiába drágább, a legjobb megoldás egy kompatibilis alu radiátor lett volna a legjobb, csak 1 sem volt olyan, ami névleges teljesítményben ugyanazt tudja, amit a 24 tagú radal, de lehet nem is kellett volna, mert már nem sorba kötött rendszer van, mint amikor építették a házat, hanem átkötős.

 

Előzmény: Kapocska (120777)