Krappli Creative Commons License 2021.07.28 0 1 120738

-10C kinti hőmérséklet esetén, tűzforró csőnél is hideg a radiátor alja és a visszatérő ág. Érzésre hidegebb, mint pl most nyáron 25C-os szobahőmérsékletnél, de valóban nem mértem pontosan, de annyit én is tudok, hogy nem így kéne működjön.

Másik lakásban a radiátor alja is érezhetően meleg, másik 3/4"-es strangon lévő konyhai radiátornál is meleg az alja (ugyanígy van kötve, de ott kisebb az átkötő is), olyan nincs, hogy alul kézzel tapogatva érezhetően hideg. Nem, nem langyos. A radiátor közepén langyos, mert ott sincs már 40C.

Nem mondtam, hogy a költségosztó ne legyen a felső harmadban, de az nem hőmennyiséget mér, hanem egy arányszámot állít elő, amit a szoba levegőjének, és a radiátornak az adott pontján mért hőmérsékletnek a különbségéből számol. Ha a radiátor felé nem megy elég víz és kevesebb hőt ad le, de azon a ponton még forró a radiátor, akkor ugyanúgy számol, mintha több víz jutna oda, és alul is melegebb lenne. Ehhez analóg, ha mondjuk levegős a radiátor és a távolabbi fele nem melegszik rendesen, de középen még fasza - a költségosztó ezt az anomáliát nem tudja kezelni. Magyarul kevesebb hőmennyiség felhasználásánál is képes ugyanannyit mérni.

Azzal is tisztában vagyok, hogy amikor télen 10-15C van kint, akkor nem akkora az előremenő víz hőmérséklete, mint a -10C-ban, de másik lakásban, vagy ugyanebben a lakásban, de a másik strangon lévő radiátornál nincs ilyen probléma. Ha kint +15 van, és alacsonyabb hőmérsékletű víz jön a főtávtól, azoknak a radiátoroknak az alja akkor is legalább kézmeleg. Melegebb, mint ennek amikor -10C van, és forró a cső.

Tehát nem, nem ez az üzemszerű működés, valami baj van, mert nem jut elég víz a radiátoromba. Ami nem csoda, ha ez az átkötő szett anno 8%-os beömlési tényezővel számolt 1"-os strangra és radalra, itt meg eleve 5/4"-os strang an, és 1/2-os csatlakozású lemez.

"a magasabb hőmérséklet miatt magasabb lenne a ház fűtésrendszerének hővesztesége, tehát magasabb lenne a ház gázszámlája, tehát (az arányos elosztás után) mindenkinek több lenne az éves fűtésköltsége."

Magyarul igazságosabb költségelosztás mellett lenne meg nekem is ugyanaz a komfortérzetem, mint a felettem lévő 9 lakónak. (a ház 9 emeletes, 10 szintes, egy körös fűtés, utólag beépített átkötőkkel.)

De a lényeg nem ez, hanem az, hogy a beömlési tényező ne 6-8% legyen, hanem mondjuk 10-12%, és a radiátoron max 20C legyen a hőmérsékletesés.

"Nem írta, hogy fázik, ha teljesen kinyitja a csapot, tehát a vízhőmérséklet megfelelő, tehát a panasza nem jogos."

De. A probléma onnan ered, hogy fázom. Ha kint -10C van, akkor teljesen nyitott szelepnél sem lesz soha a büdös életben 22C a lakásban. 10-15C-os enyhe időben talán felmegy 22,8-23C-ra.

Zárásként itt a BME által írt következtetés

" MOFÉM átkötőszakaszos szett vizsgálatánál a beömlési tényező a vártnál alacsonyabb volt, ezért kibővítettük a vizsgálatokat az FVX 20 nagykapacitású szelepekre is. Ez a szelep már jó hőtechnikai eredményeket adott a laboratóriumi méréseknél és a szimulációs számításoknál is. Ugyanakkor a nyomásveszteség az 1”-os kötéseknél túl nagynak bizonyult. Ezért az 1”-os szettek alkalmazhatóságát korlátozottnak tekinthetjük. A ritkán előforduló 1”-os strangoknál szivattyúcsere és esetleges zajproblémák jelentkezhetnek. Ezeket a vizsgálatokat a szóba jöhető legkedvezőtlenebb fűtőtest típussal végeztük. A gyakorlatban lapradiátorok előfordulása nem várható, ill. cseréje nem javasolandó. Az 1”-os strangokhoz a Csőszer féle hegesztett csomópontnál a fűtőtest bekötés is 1”-os. "

Tehát tudták, hogy szar, mégis mindenhova felszerelték. Még 5/4"-es strangra is. Lapradiátorok előfordulása nem várható? :) Ezek hol éltek 2009-ben? Gondolták, hogy mindenki a hányadék radallal akarja leélni az életetét? Nyilván, a megoldás az egész strang cseréje lenne kisebb keresztmetszetűre, mert már nem átkötés nélküli rendszer van, de szerinted ezt megszavazná a lakóközösség? Amikor a szigetelést sem szavazták meg még a régi U  értékekre, amikor olcsóbb lett volna.

" tehát a panasza nem jogos."

Köszönjük elvtárs :D A tanács utalja ki a lakásomat egy 5 tagú gyári munkáscsaládnak, akik nem ilyen kényesek, és 19-20C-al is beérik arra a pár órára, amit nem a terv 200%-os túlteljesítésére fordítanak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (120729)