advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.07.22 -2 1 1003996

Ezt szerintem rosszul érzékelitek. Én a magam részéről inkább azt látom - nyilván tévedhetek, de ezek meglehetősen szubjektív dolgok - hogy majd kétezer évnyi nagyon szigorúan egy irányba mutató klerikális véleményterror/elnyomás után van egy felszabadulás, és a korábban kizárólagosnak és legfontosabbnak sulykolt "értékek" helyett megjelenhettek végre teljes jogúként újak/mások is. Ez nem jelenti azt, hogy a "hagyományos értékek" teljesen értéktelenné váltak volna, azt meg még kevésbé, hogy azokat üldöznék (megjegyzem, a kommunista blokkban voltak ilyen jelenségek, de a világ nagyobbik részén a vallások ereje és befolyása még mindig nagyon erős).

 

Pusztán arról van szó, hogy kialakulóban (sok helyen a világon még így is nagyon csak alakulóban van ez...) egy lényegesen sokszínűbb értékrend, ami sok mindenről szól, de része például az is, hogy ha te történetesen nem vagy mélyen vallásos és heteroszexuális, attól még nem válsz teljesen automatikusan máglyára való, az életre is érdemtelen emberi hulladékká. Vagy attól, hogy nőnek születtél, még nem automatikusan az az egyetlen elfogadható "princípiumod", ha alárendelt helyzetben engedelmes szülő- és mosogatógép leszel.

 

Ezt a folyamatot élik meg sokan hatalmas erkölcsi züllésként - miközben könnyen lehet, hogy valójában csak egy jóval élhetőbb és vidámabb, színesebb világ sül majd ki belőle.

Előzmény: soproniirsai (1003954)