mmormota Creative Commons License 2021.07.15 0 1 1241

Ez az SDR alkalmas minőségi zenehallgatásra? Egyáltalán, mitől függ a hangminőség (hw/sw)?

 

Az amatőr célra gyártott SDR-ek többsége nem alkalmas, legalábbis vájtfülű igényre biztosan nem.

Az enyém pl. Airspy HF+, ez veszi ugyan az URH FM adást, de botrányos minőségben. Ennél a típusnál az az oka, hogy viszonylag alacsony a sample rate. Ez keskeny sávú adások vétele esetén mindegy, de pont a nagy löketű FM esetén nem jó. Ennél az SDR-nél a magas bitszámot, jó dinamikát választották, és a mintavétel sebességét áldozták fel.

 

Más amatőr SDR-ek esetén a bitszám alacsony (pl. 12 bit), de sokkal magasabb a mintavétel sebessége. Ezek elvileg képesek lennének jó minőségű FM vételre, de a szoftvert nem erre hegyezik ki. Így átlagos igényű háttér rádiózásra alkalmas, de vájtfülű zenehallgatásra nem. Van egy ilyen SDR-em is, egész jól vesz FM-ben, rövidhullámon viszont alul marad a másikhoz képest. Így sose használom, mert ha már PC, akkor inkább a netről szól a zene.

 

Nem ismerek olyan SDR-t, amelynél komoly gondot fordítottak volna a HiFi FM vételre. (Ettől még persze lehetnek ilyenek.)

A digitális adást persze ugyanolyan minőségben veszik, mint bármilyen más rádió (már ha van hozzá DAB sw), de nálunk megszűnt a digitális rádió műsorszórás a 88-108MHz sávban. Sok értelme nem volt, mert alig van digitális vételre alkalmas autórádió, a neten meg minden adó vehető egy mobillal, és Bluetooth-on ezt lehet hallgatni az autórádiókon is. Megjegyzem, elég kevesen használják ezt a kézenfekvő lehetőséget. Pl. az Info rádió nálam az autóban pár km-re elhagyva Budapestet kimarad, de a neten nincs hatótáv korlát. A mobil hálózat lefedettsége majdnem teljes.

Előzmény: eref (1233)