Carpy Creative Commons License 1999.11.23 0 0 67
SzigDani!

Hat el kellett parszor olvasnom, mire rajottem, hogy mire akarsz kilyukadni :)

Az arkiegeszites valoban a szoc. pol. kedvezmenyes jegyek ara es a teljesar kozotti kulonbseg. Ezt az allam fizeti, szerte az orszagban, legyen szo helyi vagy helykozi kozlekedesrol. Ezzel tulajdonkeppen az utasokat tamogatja, kozuluk is azokat a retegeket, akiknek szukseguk van ra: diakok, nyugdijasok, fogyatekosok, orvosi ellatasra szorulok, stb.
Ez a rendszer igy jogos is, hiszen a szoc. pol. kedvezmenyek egyaratnt vonatkoznak fovarosi, varosi, falusi es tanyasi emberekre.

A helyi kozlekedest pedig az tartja fenn, akinek a polgarai azt tulnyomo tobbsegben hasznaljak. Ennek jogossagan mar lehet vitatkozni, de tarsadalmi szinten ezt is igazsagosnak tartom. Mert ha Budapesti Botond elutazik videkre, akkor o is hasznalja a videki helyi kozlekedest, nem csak a videkiek hasznaljak a BKV-t. Az utazasok tulnyomo tobbseget a helyi lakosok adjak, ezert tartom jogosnak, ha az onkormanyzatok tartjak fenn a helyi kozlekedest.
A bejarok is erdekes kerdeseket vetnek fel: ok a lakohelyukon adoznak, de a varosban dolgoznak, tehat ily modon az o varosi utazasaikat is a varosi polgarok adoibol finanszirozzak. Viszont a bejarok tobbsege a varosban kolti el a penzet vasarlasra, szorakozasra, egyeb szolgaltatasokra, tehat ez a dolog is nagyjabol kiegyenlitodik. Arrol nem is beszelve, hogy minel nagyobb egy telepules, altalaban annal gazdagabb, igy ennyit elbirnak a nagyvarosok.
De ez igaz falvak kozott is: vannak olyan helykozi autobuszjaratok, amelyek kozlekedteteseert a falusi onkormanyzatok fizetnek a Volan tarsasagoknak. Ilyenek lehetnek az ovodasok nyari szallitasat vegzo, illetve egyes kesei muszakrol a faluba hordo jaratok, amik uzemeltetese a Volannak messze nem erne meg, de a kozsegnek igen, mert igy a lakosai munkat tudnak vallalni ket muszakban is, adoznak es nem segelyre szorulnak, a dolog tarsadalmi osszhaszna is magasabb.
Es vegul, hogy mutassam: minden kigyo a sajat farkat harapja, ezeket a hatranyos helyzetu falusi onkormanyzatokat is az allam tamogatja, tehat az egesz rendszer alapja egy bizonyos igazsagos kozteherviseles, amiben persze tul sok valtozo van, es mindig van, aki jobban jar, es van aki rosszabbul, de azert nagyjabol igazsagosnak tekintheto.

Előzmény: SzigDani (64)