Carpy Creative Commons License 1999.11.23 0 0 66
A 65 evesek dolgarol annyit, hogy az ugyanugy egy sunyi, de a maga mocskos politikai ertelmeben indokolhato valasztasi kampanyhuzas volt, mint a 4-es metro szerzodes alairasa. Meggyozodesem, hogy ha a Horn kormany nyeri a valasztast, akkor se lenne 4-es metro, mert ok is tudjak, hogy rendkivul pazarlo es rossz megoldas. Ok is leallitottak volna, csak akkor Demszky nem ugazna ennyire. Szerintem a 4-es metro szerzodesenek valasztasok elotti surgos megkoteset egyreszt a valasztasok eredmenyere gyakorolt varhatoan szamukra kedvezo hatasa indokolta, masreszt pedig az, hogy egy esetleges valasztasi vereseg eseten az uj kormanynak borsot torjenek az orra ala. Ha maradtak volna hatalmon, Hornek is szepen leallitottak az epitkezest es persze Demszkyt is, mondvan egy hajoban eveznek. Ez a velemenyem.
A 65 even feluliek dolga szinten nagyon bossznato, mert ezzel a dontessel is csak az uj kormanyra harult teher, viszont a dontes elonyos hatasait a valasztasi eredmenyekre az elozo kormany erzekelhette. Ugyanaz az elv, mint a metro-ugyben. Jogosnak mondhato, a politikai eszkoztarba belefer, csak moralisan es persze gazdasagilag kerdojezelheto meg, de ugy erosen.
S hogy mennyire igaz az emberek felrevezetese: az az 65-70 ev kozotti nyugdijas korcsoport valoban jol jart, viszont az ossze tobbi korosztaly (ideertve a 70 even felulieket is) fizeti ennek az arat. A BKV boven inflacio folotti tarifaemelesi szandekat is azzal indokoljak, hogy a 65 even feluliek ingyenes utazasat kompenzalni kell. Tehat a Horn kormany dontott, nyert vele nehany szavazatot, most a kovetkezmenyeket pedig Orbanek nyakaba varrjak, es ezzel is a baloldal malmara hajtjak a vizet. (Sot ami a csucs: a kormanyt azzal probaljak nepszerutleniteni, hogy nem jarul hozza az aremeleshez, es ezaltal jaratok szunnek meg. Ez mar annyira nonszensz, hogy szinte el sem hiszem, hogy ilyen letezik.)
Szoval eszmeletlen mocskos dolog a politika, de ha van egy kis eszuk, Orbanek is csinalnak ilyen huzasokat a ciklusuk vegen.
Meg annyit hozza kell tennem, hogy a 65-70 ev kozotti nyugdijasoknak volt evi 16+2 alkalomra szolo kedvezmenyuk, amit ha igenybe vettek, akkor olyankor tobbnyire csak 10 szazalekot fizettek, es 90-et az allam. Az ingyenesse tetel mentesitette az allamot a 90 szazalekok kifizetese alol is, tehat ily modon a koltsegvetesre is volt nemi jotekony hatasa. Csakhogy a kozlekedesi tarsasagok zomeben allami/onkormanyzati tulajdonban vannak, ezert megint ott vagyunk, ahonnan elindultunk: a vesztesegesebbe valt tarsasagokat az allam konszolidalja, 65 even feluliek ingyenesseget tehat minden 65 even aluli nyogi.
Előzmény: Antisystem (65)