Robz Creative Commons License 2021.07.15 0 4 18302

Ez a 2m a karhossz, vagy az éves hajtás, amit szerinted nem éri meg túllépni? Az adott éves hajtással egyetértek, az nálunk sincs a pergolán 120-150cm hossznál több.

Amennyiben a karhossz, úgy kifejthetnéd azt is, hogy miért nem? Szerintem ez így egyelőre csak egy kinyilatkoztatás, érvek nélkül. Nálunk a tapasztalat azt mutatja, hogy a két tő simán kinevel 1.5-2db 120L hordóra való fürtöt, aminél a cukorfok 20-21 magyar mustfok körüli szeptember végére. Ez nyilván nem a szakma csúcsa, de hogy nem éri meg foglalkozni vele otthoni célra, az szerintem túlzás. 

A tőke túlterheléséről esetleg annyit, hogy ezek a tőkék a felmenő résznél 8cm átmérő  vastagok és a képen látott terhelés ellenére rettenetesen akarnak hajtani. 

A teljes lombfelület a talajjal párhuzamos síkon fut, alatta beton van, ami gondolom fűti lentről. 

Betegségre sokkal kevésbé fogékonyak így felfuttatva, mint a kertben lévő társaik. 

Azt nem értem pontosan, hogy miért, mert a lomb sűrűsége miatt azt várná az ember, hogy jobban gombásodik, de nem így van.

A lugas legalább 30 éves, a tőkék cserélve nem voltak. 

Én nem vagyok sem szőlész, sem borász, csak próbálom magam képezni a témában, ha már rajtam maradt a szőlő. Közben megkedveltem a vele való foglalkozást, kísérletezek és gyűjtöm a tapasztalatot.  

Tényleg érdekelne, hogy szakmai szemmel mi a gond az ilyen lugasos termesztéssel?

Előzmény: van_Persil (18300)