novalusz Creative Commons License 2021.07.15 0 0 18301

"A Syngenta még akkor is a blokkban kezelést ajánlotta a strobilurin esetében, amikor a BASF már figyelmeztetett, hogy meg kell törni más hatóanyaggal a blokk-kezelést. De a Syngenta nem tanult belőle."

 

Hát igen, egy dolog a tudás, más dolog a lelkiismeretesség.

 

Kicsit nézelődtem, és a Bayer honlapján feltűnt a rezisztencia besorolás, a FRAC-ra hivatkozik (Fungicide Resistance Action Committee). Olvasgattam kicsit a FRAC honlapját is. Ha jól értem, akkor az adott összetevő rezisztencia kockázatán múlik a blokkszerű használat. Ha pl. magas, akkor kizárt a blokkszerű használat, és rezisztencia menedzsment szükséges, ha alacsony, pl. kén, akkor nem kell variálni.

 

Továbbá vannak a hatóanyag családok, és az ugyanoda tartozó hatóanyagok nem alkalmasak rezisztencia törésre. Pl. a Dynali és a Topas egyaránt a triazolok családjába tartozó hatóanyagot használnak (múltkor említetted, nem magamtól szúrtam ki). A Vivando-ban ezzel szemben benzofenon van. Az más kérdés, hogy melyik III-as kategóriájú szerből árulnak ténylegesen kis kiszerelést az üzletek.

 

Ezen felül van hatásmód csoport (Mode of Action, MOA), pl. a gomba energiaellátását célozza a hatóanyag. Más csoportba tartozó szerek alkalmasak rezisztencia törésre. Van egy vonatkozó appja is a FRAC-nak, de a lenti pdf is jó.

 

FRAC honlap

FRAC összefoglaló - érdekes, hogy a kuratív használatot nem javasolja ("Avoid eradicant use").

FRAC besorolás (pdf) - első oszlop a MOA = Mode of Action

 

Majd még nézegetem, érdekes.

Előzmény: van_Persil (18287)