C128 Creative Commons License 2021.07.13 0 0 1122

Helló. Ebayen hirdetek, mostanában a legtöbb termékem a 9×14 cm-es pufi borítékban 20-40 gramm, és főleg USA-ba, Kanadába mennek, egy kisebb részük Európába megy. A sima postával küldve az összes belföldi levél+csomag nyomonkövethető, de külföldre küldve csak a csomagokat lehet rendesen nyomonkövetni a posta oldalán. A külföldre küldött ajánlott elsőbbségi levelek csak akkor követhetők, ha Európán belül marad. A nem Európába küldött ajánlott elsőbbségi levelekről semmilyen információ nincs a posta nyomkövetésében, amint elhagyja a pesti központot. Minden USA-ba küldött levélnél évek óta az az utolsó infó, hogy elhagyta a pesti központot. Ez így nem jó.
Volt hogy elveszett egy ajánlott, elsőbbségi levelem, amit Kanadába küldtem, és nem tudtam ellenőrizni, hogy tényleg elveszett-e, mert semmi infó nincs. Az UPS, USPS nyomkövetése nem látja a magyar leveleket, pedig biztosan USA-n át ment. A vevő ebay ügyet indított, és 2-3 hét alatt visszakapta a teljes pénzt (a postaköltséget is), én meg semmit nem tudok a termékről. Így se pénz, se termék, és még a 9e Ft-os elküldés díjával mínuszba is kerültem. Ez ellen tenni kell.
A sima postával 2335 Ft az elsőbbségi, ajánlott, max. 50 g-os levél Európán kívülre (pl. USA), és nem ér semmit a nyomkövetés, pedig az alap elsőbbségi díj 50 g-ig csak 780 Ft, az ajánlás a drága, 1555 Ft. Így lesz 2335. Ez így nevetséges.

https://www.posta.hu/static/internet/download/Lapdijszabas-Hun_20210701.pdf

 

Hogyan, mivel lehet követni a Pestet elhagyó, USA-ba küldött ajánlott elsőbbségi leveleket? UPS, USPS, 17track, stb. nem jó, sok ilyet probáltam. A formátum RR123456789HU, vagy nem mutat semmit, vagy csak azt, ami a posta oldalán is látszik.

Ha nem lehet semmivel követni ezeket, akkor muszáj a posta helyett másik szolgáltatót használnom az Európán kívülre küldött levelekhez.
USA-ba, Kanadába mennyiért megy el más szállítócégekkel (nem futár!) egy max. 50 grammos levél?

A Fedex (csomagkuldo-hu-val), stb. túl drága, 9-11e Ft az 50 g-os levél, mert csomagként megy. Itt nem találtam levélküldés lehetőséget Mo-ról. 3e Ft alatt kéne megoldani, mert csak ez éri meg. A postával max. 2 kg-os levél USA-ba 9740 Ft volt (8185+1555). Sima nem elsőbbségi nemzetközi csomagként 18000 lett volna. Iszonyú drága, lásd a linket, ezt hiába tudtam volna követni.