van_Persil Creative Commons License 2021.07.12 -1 0 1557

Ha nem használsz fajélesztőt, akkor egyedibb bort tudsz csinálni. Nem jobbat, hanem egyedibbet. Aztán, hogy ez az egyediség előny-e a borodnak, majd kiderül.

Mindenesetre a klímaváltozás miatt, amikor ilyen aszály van, ill. szüretkor is nagy a meleg, részben, mert a szüret időpontja is előbbre kerü, fokozottan fennáll a veszélye az erjedési hibáknak (záptojásszag, karfiolszag, egéríz etc.), amik fajélesztő használatával egyszerűen kiküszöbölhetőek, ezen kívül a gyors, nem túlmelegedett, csendes erjedés a normál élesztők elhúzódó, melegedő, felhabzó erjedéséhez képest sokkal több aromát, ízanyagot tartanak bent a botban. Lehet szidni a fajélesztőt, hogy fúj, egyenbor, de ez lehet előny is egy stabil iható színvonal kialakításakor.

Előzmény: IsKol (1550)