rizsa79 Creative Commons License 2021.07.10 0 0 7374

Érdekes álmomról szeretnék beszámolni az olvtársaimnak (olvasótársaknak). Azt álmodtam, hogy egy tigris ólálkodik a környéken, ahol munkába járok. Zaklatta a járókelőket álmomban. Végül én is találkozok vele, de elmenekülök. Mikor felébredtem, az jutott eszembe, hogy jobb lett volna vele szembenézni. 

Mi van akkor, ha megfordulok, és megszegem a saját szabályomat? Fenti esetben pl. el lehet menekülni a tényleges tigris elől, de a képzeletünkben élő tigristől nem lehet örökké menekülni. A régi, mezoamerikai indiánok ezt úgy oldották meg, hogy testi szenvedéseiket ajánlották a jaguáristennek. Bizarr szertartások között átszúrták testrészeiket, majd a vért feláldozták. A középkori keresztény, spanyol felfedezők az önsanyargatást nem ítélték el, csak bizonyos módjait.

Mai, modern korunkban ez megfordult. Kerüld a szektákat, kerüld a szabályokat, mert azok csak korlátoznak! Belső gátakat állítanak fel, ami hátráltat a fejlődésben. Korunk jelszavai.

Mi az álom üzenete számomra? VAN HATALMAD A TIGRIS FÖLÖTT. Persze csak akkor, ha megállsz, megfordulsz, és szembenézel vele. A tigris egy olyan teremtény, akár a tiéd, akár a fölsőbb erőé, aminek megvan a saját maga akarata. Bármire képes veled, az elpusztításon kívül. Néha megtép, kicsit kiontja a beleidet, néha meg a lábadhoz kucorodik, és ott dorombol. Ami ebben nagyon félelmetes, hogy van egy határ, amit ehhez át kell lépned. A kényszerben minden tótágast áll, az addigi minden jószándékod egy perc alatt porrá omlik. Ehhez elég egy agresszív kényszergondolatot megélni, és már nem tudod mit gondolj saját magadról. Lehet, hogy senkivel soha nem tennél semmi rosszat, de neked már a gondolat megjelenése annyi, mintha elkövetted volna.

A terápiában arra tanítanak meg, hogy kerüld el a rágódást. A terápiában mindig ITT és MOST van. Most mit vált ki belőled ez a gondolat? Milyen érzést okoz ez a szituáció? Akkor gyógyulsz, ha a fájdalmas pontot kitapintják (és esetleg meg is nyomkodják). A gennyes sebnek ki kell ömlenie ahhoz, hogy megtisztuljon.

Ehhez el kell fogadni, hogy senki nem tökéletes, te sem vagy az. Amiről régebben azt gondoltad, hogy halálos bűn, amit te soha nem követnél el, az benne van minden emberben (legalábbis hajlam formájában). Ami régen egyszerűnek tűnt, hogy a szabályokat elég követni vagy megtagadni, hirtelen súlytalanná válik, nem ad kapaszkodót. Egy forgalmas városhoz hasonlítanám ezt, ahol vannak szabályok, de csak megközelítőleg. Egy ismerősöm szomszédja kisodródott az útról, és az árokban landolt. Az ütközéstől megroppant a gerince, amitől lebénult örökre. Most jön a csavar: az orvos szerint, ha igaz, a biztonsági öv miatt volt. Csak éppen nem azért, mert nem volt bekötve, hanem mert be volt kötve! Vagy a covid elleni oltást is említhetném, ami egyeseknél halálos mellékhatást produkált. Ezek nyilván a kivételek, és a testi sérüléseket amúgy sem lehet egy az egyben átültetni a lelki síkra.

Lelki síkon is eljöhet az idő, mikor senki nem tudja megmondani, te magad se, hogy merre tovább. Úgy se jó, ahogy eddig volt, de nem is tudom, mit kéne csinálni. Ilyenkor jön a leragadás. A terápia ezzel szemben olyan, mint ugrás a sötétbe vagy a tigris szájába. Felkészítenek arra, hogy ezt az ugrást végigcsináld. De mikor már benne vagy, akkor csupáncsak és kizárólag a megérzéseid vezetnek. Senki nem fogja a kezed, mindent magadnak kell kitalálnod (vagyis: még a terápiás technikákat is saját magadnak, kreatívan kell alkalmaznod, akár váltogatnod is, ha szükséges!)

Tehát 1. be kell tartani a terápiás előírásokat, amely terápiát megfelelőnek tartjuk 2. mikor belekezdesz, onnantól saját erődön múlik minden. A terápiában ki kell tartani, még ha sokszor fárasztó vagy fölösleges is, mert senki nem fog attól meggyógyulni, hogy otthon bámulja a négy falat.  

Fenti példához visszatérve: a tigris mindent megtehet veled, de nem tud megölni, vagyis VAN HATALMAD A TIGRIS FÖLÖTT!