jklmn
2021.07.09
|
|
-1 1
164642
|
Wágner Péter bejegyzését a faszbukról hoztam ide:
tegnap is történt valami fontos Afganisztán kapcsán, nem tudom a hazai sajtó mennyire foglalkozott vele (nem nagyon olvasom őket). Jpe Biden elnök beszédet mondott és csak a kivonulással foglalkozott. A legviccesebb (nem tudom másnak nevezni), hogy szeptember 11ről, augusztus 31 hozta előre a végső kivonulás dátumát. Tudom nehéz előre megsaccolni egy ekkora mérvű dolgot, de jobb lett volna egy jellegtelen napot választani eleve és arra húzni esetleg egy jeles napot. Részlet kérdés.A tolmácsákról, 7000-8000 fő + a család, csak annyit mondott, h ebben a hónapban kezdődik az evakuáció. Keresik a helyet ahova kimenekíthetik őket az elbírálásig. Sajtóhírek szerint az ötletek a közép-ázsiai országok megkérésétől (szinte kizártnak tartom) a tengerentúli amerikai bázisokon való elszállásolásig terjed. Kaotikus.A beszéd egy része az USA felelősségéről szólt, és ebben igazad adok Bidennek, amikor azt mondta, hogy az afgánok megkaptak "mindent", hogy felépítsék az országukat. Az biztos, hogy fegyvert és fizetést bőven kaptak, hogy legalább megvédjék magukat, az elnök 75.000 tálib fegyveresről beszélt, ami kb megfelel a szakirodalomban forgó számoknak. Megint elmondta, hogy a kormányt továbbra is támogatják, amiben tudják de rajtuk áll, h mit hoznak ki magukból:But he also said it is “highly unlikely” that the country will have one unified government, and that it’s not America’s job to ensure that happens. “The Afghan government, the leadership, has to come together. They clearly have the capacity to sustain the government in place. The question is will they generate the kind of cohesion to do it,” he said. “They have the capacity, they have the forces, they have the equipment. The question is will they do it.”defenseone.comAfghans Own Whatever Comes Next, Biden SaysRejecting critics, President Joe Biden said the United States isn’t responsible for Taliban gains, civilian deaths, or worsening women’s rights after American troops leave. |
|