Vonzó Rém Creative Commons License 2021.07.08 0 0 2431

Bázistranszformációval a te három leptonszámodat át lehet számolni: egyetlen leptonszám és generáció kvantumszám.

 

A megmaradási törvényeknek továbbra is fenn kell állnia. Tény, hogy nincs részecske, aminek egyszerre elektron-leptonszáma és müon-leptonszáma is volna.

 

A kvantumszámok eléggé esetleges dolgok. Például a 60-as évekig úgy véltük, hogy a részecskék töltése egy fix elemi töltés egész számú többszöröse. Aztán felfedezték a kvarkokat, a harmad és kétharmad töltésükkel. A dolog értelmezése az, hogy a kvarkok töltése tört is lehet. Ténylegesen meg az van, hogy valójában az elemi töltés nem akkora, mint az elektron töltése, hanem annak csak a harmada, viszont a 60-as évekig valamiért csak hárommal osztható töltésű részecskéket láttunk. Alapvetően csak megszokásból maradt az elemi töltés ugyanannyi. Meg azért, mert igazából tökmindegy.

 

Hasonlóképpen történeti oka van annak, hogy vannak a feles és egész spinű részecskék. Lehetne olyan kvantumszámokat használni, ahol a spin kvantuma nem h hanem h/2. És akkor ehelyett páros és páratlan spinű részecskékről beszélnénk. Alapvetően ennek is a megszokás az oka.

 

Mindezek az átnevezések ugyanis csak a fejünkben történnének meg, a természet attól még maradna ugyanolyan. Ezzel az erővel a métert is átdefiniálhatnánk például egy yard-ra, át kellene írni az összes törvényben a konstansokat, de attól az elméletek még maradnának ugyanazok.

Előzmény: Törölt nick (2426)