Vonzó Rém Creative Commons License 2021.07.07 0 0 2419

Igen, tehát leptonszámból nem 1 van, hanem 3: elektron-leptonszám, müon-leptonszám és taon-leptonszám. Ezeknek egymástól függetlenül is meg kell maradniuk, és általában meg is maradnak. Az SM-ben mindig megmaradnak.

 

Ezért kell a müonnak elektronra, elektron-antineutrinóra és müon-neutrinóra lebomlania. Csak simán elektronná (meg egy jó nagy gammává) nem bomolhat, akkor elveszne egy müonság és kapnánk egy elektronságot a semmiből. Ilyen nincsen.

 

Az egyetlen kivétel az az, hogy müon-neutrinóból néha lehet elektron-neutrinó és viszont (meg tau is). Erről egyelőre senki sem tudja biztosan, hogy ez hogyan lehet, de ki van mérve. (A mérési eredményekből pedig kijön a neutrinók nyugalmi tömege négyzeteinek is a különbsége. Sajnos magukra a tömegekre ebből csak egy alsó határ jön ki, valamint az, hogy nullánál nagyobbak. Ezért továbbra sem tudjuk, hogy mekkorák a neutrinók. Tökös részecskefizikusok azért elég jól sejtik, hogy pártized eV körül vannak, és kb. egyformák. Eközben a müon kétszázszor nagyobb tömegű, mint az elektron. Az sem ismert, hogy melyik neutrinó nehezebb, elvileg lehet, hogy a müon-neutrinó könnyebb az elektron-neutrinónál.)

Előzmény: Törölt nick (2415)