alex_86 Creative Commons License 2021.07.01 0 0 14171

https://www.facebook.com/mindop.sk/posts/4238622019491429

 

Ma aláírták a Haniska (Enyicke) - Moldava nad Bodvou mesto (Szepsi intermodális csomópont) villamosításáról szóló szerződést.

Ötletekből a határtól pár km-re sincsen hiány. A megállóból kvázi közös peronos buszpályaudvart csináltak, ami nem lenne rossz elképzelés, de Kassától mindössze 30 km-re fekszik és a párhuzamos buszos közlekedés is meghatározó. A vasúti menetrend jelenleg hiányos, iker Bz furikázik, nem éppen jelentős utasszámmal. A megállóhóz való betéréssel pedig elvették pl Torna esetleg Rozsnyó felé az elővárosi forgalom kiterjesztésének lehetőségét.

Most ide kerül drót, de ennél jóval indokoltabb szakaszok is lennének, pl a Bánóc-Homonna szigetüzem, vagy akár a 170/171-esen a drót lehúzása Martín (Túrócszentmártontól) Besztercebányáig.

Az ígéretek szerint a 160-as vonal villamosítását folytatják, bár indokoltsága megkérdőjelezhető, Zólyomig még durván 200 km hiányzik, a személyforgalom nagy része a foghíjas kétórás ütemű gyorsvonatokkal és a Zólyom-Fülek-Rimaszombat személyvonatokkal ki is merül.

További kérdés, hogy a szokásos 3kV egyenáramú rendszerben gondolkodnak vagy esetleg már úgy építik, hogy 25kV-ra is könnyen át lehessen állni.